Den omstridte norskkurderen tok ved 13-tida tirsdag fatt på sin forklaring i Oslo tingrett. Oslo-politiet vil sende Krekar til Kyrksæterøra, et vedtak mullaen nå har gått rettens vei for å få omgjort.

–Dette er femtiende gang jeg møter i tingretten, forklarte Krekar.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener Krekar fortsatt utgjør en trussel mot Norges sikkerhet. I en oppdatert trusselvurdering, som ble lest opp i retten tirsdag, viser PST til klare historiske bånd mellom den påståtte terrororganisasjonen Ansar al-Islam og Al-Qaida. Krekar var med og startet Ansar al-Islam, og var leder for organisasjonen i en lang periode.

I sin forklaring hevdet Krekar at anklagene mot ham er basert på et sammensurium sydd sammen av norsk og internasjonalt politi. De gir en gal framstilling av både Ansar al-Islam, konfliktlinjene i Kurdistan og Krekars rolle, hevdet mullaen.

–Anklagene som er rettet mot oss gjennom 12 år blander sammen tider, saker og steder, sa Krekar, som mente den norske offentligheten har svært begrenset kunnskap om forholdene i irakisk Kurdistan, der Krekar opprinnelig kommer fra.

–Jeg er fra Kurdistan. Det var ingen arabere som støttet meg, sa han.

Mullaen mente også det er feil å hevde at han utgjør en trussel mot Norge og nordmenn.

–Jeg har aldri gjort noe mot nordmenn. Jeg har aldri kranglet med noen her. Jeg er i fare, ikke dere. Norge er ikke mitt problem, fortsatte han.

Krekar beskrev seg selv som islamist og profet, og sa i  sin forklaring at han har skrevet 60 bøker om ulike temaer, og at flere er i kjømda. Han hevdet han kunne dra til Kurdistan i løpet av en uke, men at regjeringen hindrer ham.

- Høyre, Frp og KrF stopper meg, sa han.

Krekar hevdet han flere ganger har tatt avstand fra terrorhandlinger i Europa i ulike fora på nettet. Forsvarer Brynjar Meling ba Krekar fortelle om en "pakt" han gjorde med Norge da han kom hit i 1991.

- Det er en tillitserklæring mellom meg og landet jeg kommer til. Det betyr trygghet for liv og eiendom, Det forholder jeg meg til. Den pakten er fremdeles gjeldende, sa Krekar.

Mulla Krekar sier han stadig blir kontaktet av troende som ber om dagligdagse råd. Internett er den mest hensiktsmessige måten å kommunisere med disse på, framholdt Krekar.

Politiet mener Krekar har vært en viktig insipirasjonskilde for det norske jihadistmiljøet, blant annet for nøkkelpersoner i organisasjonen Profetens Ummah. Det er en av hovedgrunnene til at PST vil forflytte ham til Kyrksæterøra.

- Jeg kjenner dem bare gjennom media, hevdet Krekar i retten.

Krekar fortalte han nå vil etablere en e-post der nordmenn kan stille ham spørsmål direkte.

- Da kan jeg svare på alt de lurer på uten at det går via media han.

Krekar framsto som engasjert, men behersket under sin forklaring. Først da politiadvokat Vegard Rødås slapp til med spørsmål, steg temperaturen i rettssalen.

Rødås ville vite om Krekar mener vold er et legitimt virkemiddel for å oppnå politiske og religiøse mål. Krekar svarte med å stille motspørsmål, og var tydelig provosert.  Til tross for gjentatte forsøk, nektet han å svare konkret på politiadvokatens spørsmål.

- Dere kaller dem terrorister bare fordi de er muslimer, sa han.

Krekar ville heller ikke si hva han mener om metodene til IS-hæren, som kjemper for å opprette et muslimsk kalifat i Syria og Irak.

- Jeg kommer ikke med mine standpunkter om dette her. Jeg skal fortelle dem hva jeg mener når jeg treffer dem, sa Krekar.