Denne uka har vært sjelden vakker med tanke på været i Trøndelag, men fredag morgen var det nok flere som stusset over den lave tåka som hang over Heimdal, og satte den vakre sommerdagen på vent.

- Det er ganske vanlig med morgentåke i slike varme situasjoner som Trondheim opplever nå, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk institutt.

Les mer om morgentåke om sommeren her

- Lokalt fenomen

Havtåke skyldes varm luft over et kjølig hav. Den varme lufta er fuktig, og når den kommer innover land på morgenkvisten blir lufta kondensert fordi det er ganske lave temperaturer.

- Dette kan være et veldig lokalt fenomen. Vi har en observasjonsstasjon nærmere sentrum i Trondheim, og der er det helt klart, sier Hansen.

Gjør som 7508 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Det er svak nordøstlig vind i Trondheim fredag morgen, og dermed har tåken blitt sendt innover mot Heimdal.

- Det blir ekstra avkjøling av lufta siden Heimdal liggere høyere, og dermed gjerne mer tåke, forklarer meteorologen.

Ikke det samme som høsttåke

Han mener det er enkelte steder at havtåka har lettere for å legge seg enn andre steder. Det skyldes gjerne terreng og høyde.

- Denne type tåke er forbundet med høye temperaturer på dagtid, men når temperaturen faller utover natta og tidlig morgen, så blir lufta avkjølt. På høsten har man en annen type tåke som kalles strålingståke, forklarer Hansen.

Han forteller at havtåka vil forsvinne med en gang temperaturen stiger, og understreker at den er ganske tynn.

Dessverre kan det komme et lavtrykk fra sør i løpet av helga som vil føre til lavere temperaturer, og dermed mer bygevær.

- Da forsvinner også denne morgentåken, men du vil få perioder med nedbør i stedet, sier Hansen.

Ifølge Meteorologisk institutt så er denne morgentåken et typisk sommerfenomen. Foto: KRISTOFFER FURBERG