Fem på elleve ringte klokkene i Orkdal. Kirka på Fannrem var fullsatt med sørgende familie, slekt og venner av Sondre Kjøren. 17-åringens kiste sto omfavnet av røde roser med et bilde av Sondre plassert foran drakta til Liverpool, laget han elsket. Drakten er signert av liverpoolspillere, og det står «In honor and memory of Sondre»

Her gir du din kondolanse til de pårørende

Seremonien ble åpnet av 17-åringens far som takket de fremmøtte varmt før han introduserte Are Hembres versjon av «You raise me up».

Det ble flagget på halv stang gjennom hele Orkdal fredag. Ved kirka på Fannrem hadde store deler av lokalmiljøet samlet seg til Sondres begravelse. Foran kirken var det flere hundre ungdommer med roser i hånd. Mange fikk ikke plass inne i den fullsatte kirken.

Elsket Liverpool og RBK

Flere av de sørgende var ikledd Liverpool-drakter. Storskjermer overførte Neil Youngs «Heart of gold» til de fremmøtte.

Kirkerommet var dekket av blomster og lys til seremonien. Både fylkesordfører Tore O. Sandvik og kunnskapsminister Kristin Halvorsen satt på første benk.

I sitt minneord fortalte prest Åse Rugland om en skoleflink og utadvendt ungdom.

- Uansett hvor han var fikk han lett venner. Sondre hadde lett for å bli kjent med folk. Vennene betød utrolig mye for ham, sa hun i minneordet.

Presten fortalte videre om 17-åringens fotballinteresse.

- I starten kunne han sove seg gjennom første omgang. Etter hvert kom lidenskapen for både Rosenborg og Liverpool, fortalte hun.

Gledet seg til Utøya

Rugland tegnet et bilde av en omgjengelig og svært medgjørlig tenåring.

- Sondre likte det meste. Til og med fisk, sa presten til latter fra de fremmøtte.

Ifølge presten var engasjement og rettferdighetssans nøkkelord for å beskrive Sondre.

I minneordet fortalte presten om 17-åringens sterke engasjement, enten det gjaldt kultur, idrett eller politikk. Kjøren hadde vært på Utøya i fjor og kommet hjem med store opplevelser å fortelle om.

- Han hadde fått så mange nye venner og gledet seg til å treffe dem igjen. Sondre gledet seg til å sette seg på bussen til Utøya i år, sier Rugland.

Like før han dro hadde Sondre ropt til mor: «Gla i dæ».

Hele kirka reiste seg på oppfordring fra storebroren - og klappet i ett minutt for 17-åringen.

- Uendelig trist

I sin tale til forsamlingen la kunnskapsminister Kristin Halvorsen vekt på at Sondre Kjøren ikke var en av mange.

- Han var en ung mann med lysende fremtidsutsikter. Det er uendelig trist at han ble drept fordi han trodde på noe vakkert. Det er naturstridig, sa hun i minnetalen.

Hun oppfordret orkdalingene til å være med å skape det motsatte av vold og hat. Hun la ned en krans ved Sondres kiste på vegne av regjeringen.

- Orkdal har mistet en ung ildsjel med meningers mot, sa Halvorsen før hun ba forsamlingen om å ha tro på fremtiden.

Vervet 32 medlemmer

Lisa Marie Husby i Orkdal AUF måtte selv flykte fra massedrapdmannen på Utøya. Sammen med en del andre AUF-medlemmer måtte hun barrikadere ei inngangsdør. Hun tok talerstolen med en rød rose i hånda og tårer i øynene og takket Sondre for dagene de hadde sammen på årets sommerleir. 17-åringen var medlem i litt over ett år, men hadde tatt ungdomsorganisasjonen med storm. Hun beskrev ham som et midtpunkt.

- Sondre du ble kjent med alle. Ikke minst jentene. På en vervetur til Nord-Trøndelag vervet du 32 stykker. Alle var jenter, sa Husby til varm latter.

Ordfører Gunnar Lysholm omtalte 17-åringen som en enestående ungdom.

- At en ungdomspolitiker tilbyr dugnadsinnsats fra ungdommen og foreslår at man skal samarbeide på tvers av særinteresser, er ikke vanlig. Vi hadde hatt bruk for deg så mye, mye, mye, mye lenger, sa ordføreren og la ned en krans på vegne av Orkdal kommune.

Klassen fremførte «Wonderwall»

Minneordene ble avsluttet ved at 17-åringens skoleklasse stilte seg i ring rundt kisten og fremførte Oasis-sangen «Wonderwall».

Deretter ble en sterk minnevideo med tittelen «Høyt elsket, dypt savnet» vist på storskjerm. Videoen, som var laget av Kjørens venner, viste bilder fra 17-åringens liv.

- Du fikk alle til å le, var en av setningene på skjermen.

Seremonien i Orkdal kirke ble avsluttet med at alle sørgende reiste seg og sang «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg og Liverpools kjenningsmelodi «You'll never walk alone».

Hedret Kjøren torsdag

Torsdag kveld samlet 500 innbyggere fra Orkdal og Fannrem seg langs veien for å hedre 17-åringen mens bårebilen kjørte til kirka.

Klassekamerat Patrick Løset reiste sammen med Kjøren til Utøya. Han tok initiativ til å samle folket. Løset var glad for at så mange stilte opp og roser støtten fra lokalmiljøet.

- Det er veldig godt å se at så mange bryr seg. Vi i klassen til Sondre har møttes hver dag og holder sammen, sa Patrick Løset.

I tillegg til å være AUF-er var Kjøren sterkt engasjert i lokalmiljøet.

– Sondre var et stort politisk aktivum. Han hadde en helt spesiell evne til å få med seg andre, og ville ha nådd langt i politikken, har stortingsrepresentant Jorodd Asphjell sagt til adressa.no tidligere. Han deltok i begravelsen og la ned krans.

17-åringen bidro til at festivalen Vannspeilet ble en realitet i hjemkommunen. Klokken 13.00 fredag vil det avholdes en minnekonsert for Kjøren på festivalens område.

Kan få hall oppkalt etter seg

For å hedre kameraten har Erik Indergård (18), Håkon Sanden (17) og Simon Skålholt Evjen (18) opprettet en side på det sosiale nettstedet Facebook, hvor de foreslår at den nye idrettshallen som er under bygging ved Orkdal videregående skole skal få navnet Sondrehallen.

ifølge vennene er det Sondre som skal ha mye av æren for at det blir ny hall i lokalmiljøet. Med sin viljestyrke og rolle som leder for ungdomsrådet var han en av de største forkjemperne for ny hall.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik holdt en minetale hvor han pekte på at det var Kjørens engasjement som gjorde at det ble bygd idrettshall i Orkdal.

- Uten hans innsats, så hadde det ikke blitt hall. Hans engasjement påvirket meg. Sondre endret samfunnet, sa fylkesordføreren.

Fire begravelser fredag

Totalt ble åtte personer som var bosatt i Trøndelag drept i terrorangrepet 22. juli.

Fredag begraves Snorre Haller (30) i Ilen kirke, Emil Okkenhaug (15) i Levanger kirke og Rolf Christopher Johansen Perreau (25) i Hommelvik kirke.

Mandag denne uka ble Gizem Dogan (17) fra Trondheim stedt til hvile på Moholt kirkegård. Onsdag ble det avholdt seremonier for Håkon Ødegaard (17) på Byåsen og Lene Maria Bergum (19) i Namsos.

Aleksander Aas Eriksen (16) fra Meråker stedes til hvile i Værnes kirke tirsdag i neste uke.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa i minneordet at det var naturstridig at Sondre ble drept fordi han trodde på noe vakkert. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Sondre Kjøren (17) døde på Utøya. Foto: Privat
Kondolanseprosesjonen fra kirken til 17-åringens gravsted var flere hundre meter lang. Foto: JONAS VIKAN
En fullsatt Orkdal kirke tar et siste farvel med Sondre Kjøren (17) i dag. Foto: VEGARD EGGEN
Are Hembre fremførte «You raise med up» i begravelsen. Foto: VEGARD EGGEN