– Vi påviser bare et fåtall positive prøver daglig, og denne situasjonen har vært stabil lenge. Å si at smitten er ute av kontroll, er å gå for langt. Vi har god kontroll, sier Christensen.

Han er overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital og overlege ved Folkehelseinstituttet. Laboratoriet ved St. Olav er de som analyserer koronaprøver fra hele Trøndelag.

I forrige uke startet de også med sekvensering av positive prøver, slik at de nå kan avsløre om noen er smittet av den britiske, sørafrikanske eller brasilianske virusvarianten.

– På den sikre siden

Denne uken vedtok formannskapet i Trondheim strengere tiltak for å begrense koronasmitten, og det førte til at treningssenter og fritidsaktiviteter for voksne ble stengt ned, folk ble bedt om å jobbe hjemmefra og begrense antallet sosiale kontakter, og NTNU valgte å stenge campus.

Bakgrunnen er at både den britiske og den sørafrikanske virusvarianten er påvist i Trondheim.

Overlege Andreas Christensen mener det er grunn til å understreke at smittesituasjonen i Trondheim slett ikke er dramatisk, slik en kan få inntrykk av. - Smittetallene er lave, sier han. Foto: Mariann Dybdahl

Christensen mener det er grunn til å berolige befolkningen.

– Det som er viktig, er antallet positive koronaprøver. Hvilken virusvariant som blir oppdaget, er mindre viktig. Når antallet positive smittede er så lavt som nå, så er situasjonen gunstig og stabil. Men vi må selvfølgelig følge nøye med på de nye virusvariantene, fordi de kan spre seg litt raskere, sier Christensen.

– Kommuneledelsen velger å innføre svært strenge tiltak, hva tenker du om det?

– Politikerne er i en vanskelig situasjon, og må veie for og imot. Jeg skal ikke begi meg inn på å mene noe om det, men jeg registrerer at de har valgt å være på den sikre siden, sier Christensen.

Sjekker alle positive prøver

St. Olav har utviklet en hurtigtest for å jakte virusvarianter av koronaviruset. Dette er en PCR-test som innebærer at ett av virusets gener blir analysert. I løpet av ett døgn kan laboratoriet få svar på om noen er smittet av den britiske, sørafrikanske eller brasilianske virusvarianten.

Sannsynligvis ville ikke den britiske mutanten blitt oppdaget så raskt, hvis St. Olav ikke hadde hatt mulighet til å foreta denne sekvenseringen. Nå vil sykehusets analyser raskt gi svar på om den britiske mutanten sprer seg videre.

– Det gir oss en bedre oversikt over situasjonen, sier Christensen.

Så lenge smittetallene er lave, kan laboratoriet analysere alle positive prøver for å avsløre virusvarianter.

– Vi sekvenserer alle positive prøver fra Trøndelag, samtidig som vi hver uke sender et tilfeldig utvalg av ti positive prøver til mer omfattende helgenomsekvensering ved FHI. Slik kan FHI overvåke pandemien på nasjonalt nivå, sier Christensen.

Laboratoriet ved St. Olav vil nå hente frem tidligere positive koronaprøver, for å teste om noen av dem kan være ulike virusvarianter. Foto: Mariann Dybdahl

Vil se på gamle prøver

– Kan det tyde på at den britiske varianten likevel ikke er så smittsom, når smittetallene så langt er svært lave i Trondheim?

– Det er for tidlig å si noe om det. Vi vet ikke nøyaktig når den britiske varianten kom inn i den trønderske befolkningen. Men man kan håpe at de tiltakene vi har hatt i Trøndelag de siste ukene, har vært tilstrekkelige til å holde den britiske varianten i sjakk, sier Christensen.

– Kan det være at det har vært tilfeller av den britiske varianten tidligere, uten at det er blitt oppdaget?

– Det er mulig. Vi har i hele høst ukentlig sendt koronaprøver til FHI som en del av deres overvåkning basert på stikkprøver. De kunne oppdaget dette. Nå har vi en bedre mulighet til å finne ut hvor tidlig dette kom til Trøndelag. Vi har alle de positive koronaprøvene i fryseren, og vi vil nå se på et utvalg prøver tilbake i tid for å se hvilke virusvarianter vi har hatt.

– Hvordan tror du pandemien vil utvikle seg de neste ukene?

– Det kommer nok til å dukke opp flere virusvarianter, og hvis disse variantene er mer smittsomme, er det større fare for at vi kan få noe oppblomstring av smitte. Men hvis folk er flinke og fortsetter som før med standard smitteverntiltak som å vaske hendene, holde avstand, bruke munnbind og følge myndighetenes råd om karantene, så tror jeg likevel ikke vi vil få noen stor økning i smittetallene.

– Har de som er smittet av de andre virusvariantene, grunn til å være ekstra engstelige?

– Nei, det har de ikke. Virusvariantene som er i søkelyset er først og fremst å anse som koronavirus som kanskje er noe dyktigere til å spre seg fra et menneske til et annet, men det endelige beviset på det har vi ennå ikke fått. Det er for øvrig ikke noe som tyder på at en blir sykere enn ved smitte av de øvrige koronavirusvariantene. Men uansett hvilken variant det er snakk om, er det viktig å isolere seg. Alle koronavirusvarianter er svært smittsomme. Det er fortsatt menneskenes adferd som har størst betydning for virusets spredningsevne, sier Christensen.