48-åringen har en tøff oppgave foran seg med å overbevise retten om at hans klient er strafferettslig tilregnelig. Torsdag la aktoratet ikke overraskende ned påstand om tvungent psykisk helsevern fordi de mener det hersker for stor tvil om Anders Behring Breivik var tilregnelig da han gjennomførte terrorangrepene 22. juli i fjor.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

Lippestad innledet sin prosedyre med å si at han trolig ville holde en prosedyre på nærmere tre timer.

- Grusom terrorhandling

- Jeg vil ta opp tråden der aktor var i går da hun startet sin prosedyre. Hun sa at 22. juli ble Norge utsatt for en grusom terrorhandling, den var så grusom at man nesten ikke kunne tro det var virkelighet. Jeg deler selvsagt disse synspunktene, men dessverre er det en virkelighet, og kanskje nettopp derfor har vi to sett med sakkyndige som har kommet frem til to diametralt ulike konklusjoner, sa Lippestad.

Han gikk deretter raskt gjennom paragrafene, og la vekt på at tiltalte har forholdt seg slik som i tiltalen, og at skyldkravet er oppfylt. Handlingene er planlagt, de er til og med ønsket understreket han.

- Spørsmålet som tiltalte har reist, er om det finnes straffefrihetsgrunner. Han sa innledningsvis at han påberopte seg nødrett, sa Lippestad.

- Stor grad av skjønn

Det ble raskt klart at det ville være tilregnelighetsspørsmålet som ville være kjernepunktet i prosedyren til Lippestad. Han henviste til en interessant dom fra Borgarting lagmannsrett på 90-tallet. Her var det en mann som ønsket å bli dømt som tilregnelig, og to sakkyndige konkluderte forskjellig.

- Vi har en lik situasjon på mange måter, og som kanskje kan strekke beviskravet. Jeg leser fra dommen at «Flertallet legger betydelig vekt på at ingen av de leger som har observert NN har funnet hans hallusinasjonsplager så gjennomgripende at de kan betegnes som schizofreni», leste Lippestad.

Hva som er rimelig tvil vil variere fra sak til sak, understreket Lippestad.

- Rettpspsykiatri er ingen naturvitenskap. Det er stor grad av skjønn og tvilen må komme tiltalte til gode, sa han.

Lippestad siterte psykiater Maria Sigurjonsdottir under sin prosedyre. Hun observerte og snakket med Breivik på Ila fengsel.

- Det er like ille å behandle en som er frisk, som å behandle en som ikke er syk. Det skal vi legge oss på minnet når vi diskuterer hva som er til tiltaltes gode, sa forsvareren.