Åtte av 40 ledere i Trøndelag politidistrikt er kvinner, viser tall fra politidistriktet. Det er en andel på 20 prosent.

- Det er ikke bra nok. Dette er noe vi må være bevisst på når vi går gjennom omorganiseringsprosessen. Det skal være en god søknadsprosess på de stillingene som blir lyst ut. Det er en utfordring med en balansert sammensetning av ledergruppen som vi må gjøre noe med, sier politimester Nils Kristian Moe ved Trøndelag politidistrikt.

Blant lederstillingene i Trøndelag politidistrikt er lensmennene, fungerende leder i Nord-Trøndelag, politimester og visepolitimester i Trøndelag, leder for påtaleenheten i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, lederne for administrasjonen og namsfogden. PST er ikke medregnet i oversikten.

I Sør-Trøndelag er seks av 18 ledere kvinner.

- Jeg mener at vi har forsøkt å velge de beste kandidatene til jobbene i Sør-Trøndelag. I Nord-Trøndelag er to av tre ledere av driftsenhetene kvinner, men det er en stor overvekt av menn i leddet under. Det handler også om historie og at folk sitter lenge i jobbene som lensmenn, sier Moe.

Moe mener at det er viktig at personer med riktig kompetanse som søker føler at de har en reell mulighet til å få jobben.

- Vi er bevisst på sammensetningen av kompetanse og hva søkerne kan tilføre, sier han.

LES KOMMENTAR: Noe er galt i politiet

- Viktig med mangfold

Stasjonssjef ved Heimdal politistasjon, Elisabeth Eriksen, er en av de kvinnelige lederne i Sør-Trøndelag og trives i jobben som leder i politiet.

- Jeg får en mulighet til å påvirke gjennom å være leder. Det er viktig for meg som leder at jeg motiverer ansatte til å gjøre jobben overfor publikum, sier Eriksen, som mener det er viktig med et mangfold av personer i ledelsen slik har man har et bredest mulig beslutningsgrunnlag. Når det er en stor overvekt av det ene kjønnet i ledelsen er det er en fare for at det oppstår gruppetenkning og at man rekrutterer folk som er lik seg selv.

- Jeg mener at kvinner i lederstillinger også har et ansvar for å snakke opp andre, flinke kvinner. Det er en måte man kan unngå gruppetenkningen der menn rekrutterer menn. Jeg mener samtidig at alle kan få det til hvis de satser og vil det nok, sier Eriksen.

Som leder er hun alltid tilgjengelig for medarbeiderne.

- Det krever mye å være leder og det er et ansvar man har 24 timer i døgnet, men jeg ønsker å være til stede for medarbeiderne. Det kan, for eksempel i småbarnsperioder, være vanskelig å balansere dette med familie og da kan det kanskje for noen kvinner føles mer belastende å ha en lederstilling, sier stasjonssjefen.

- Bør ta tak

Det er viktig at mennene kommer på banen og åpner døren for kvinner i lederstillinger, mener lederen i likestillingsutvalget i Politiets Fellesforbund.

- Når ledere oppdager at det er utfordringer med mangfold i ledergruppen bør lederne ta tak i det i stedet for å forsøke å motbevise at det er et problem. Tallene viser at det er en utfordring. Man får bedre løsninger av en mer mangfoldig ledergruppe, sier leder for mangfolds- og likestillingsutvalget i Politiets Fellesforbund, Nasim Karim.

Hun får tilbakemeldinger fra kvinner i lederstillinger om hvordan de opplever å være ledere.

- Jeg har fått tilbakemeldinger på at kvinnene ikke blir invitert på de uformelle møtene. Mennene kjenner hverandre og møtes uformelt og det gjør at kvinner går glipp av informasjon. Det gjør at de blir litt alene som ledere, sier Karim.

Mennene opparbeider seg også bredere kompetanse tidligere i karrieren, som gir et fortrinn når man skal søke på lederstillinger.

- Mennenes lønningspung er tyngre enn kvinnenes fordi de har mer overtid, ledertillegg og tillegg for forskjellige funksjoner. Denne erfaringen gjør at det også er lettere å søke lederstillinger. Det er vanskeligere for kvinner å opparbeide seg denne kompetansen. Kvinner går glipp av for eksempel de kursene som trengs blant annet på grunn av foreldrepermisjon, sier Karim.

- Håper det ikke påvirker

Ansettelsesprosessen i Politidirektoratet har kommet i søkelyset etter det ble klart at visepolitimester i Trøndelag, Marit Fostervold, trakk søknaden.

- Hvilken effekt tror du Fostervold-saken kan ha på rekrutteringen av kvinner til lederstillinger?

- Det er vanskelig å vurdere. Jeg håper inderlig at det ikke påvirker. Generelt så er det for få søkere til lederstillinger i politiet og det er veldig krevende jobber. Jeg håper derfor at flest mulig søker. I Trøndelag mener jeg at vi har åpne og redelige søknadsprosesser, sier Moe.

Politimester Nils Kristian Moe i ved Trøndelag politidistrikt sier at det skal være en god søknadsprosess rundt stillinger som blir lyst ut. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Det er en stor overvekt av menn blant lensmennene i Trøndelag.