- Jeg må bare vaske og rydde unna litt her, sier Udbye, og begynner å vaske et av flere glass som står på en liten kommode.

Den lille bruktbutikken i Fjordgata i Trondheim sentrum er kompakt og huser all slags ting. Inngangspartiet er fylt av glass og tallerkener på veggene. Når du kommer litt inn i butikken, venter en liten jungel av bunader, skjerf og andre klesplagg.

- Da jeg startet opp butikken, hadde jeg nettopp kommet hjem fra Amerika. Jeg var 28 år og skulle bli skuespiller, men måtte dra hjem fordi visumet mitt gikk ut. Planen var å drive butikken i ett år, tjene nok penger og flytte tilbake, forteller Udbye.

Men slik ble det altså ikke. Hun møtte sin nåværende eksmann, ble gift og fikk fire barn. Og så begynte hun å like å drive en bruktbutikk.

- Dette er min scene. Jeg har tenkt på å gi meg flere ganger, men det ble aldri slik. Det er dette jeg kan, sier hun.

Utfordringer

Selv om «Tante Isabel» har holdt det gående i 25 år, har det ikke vært mangel på utfordringer. Den første butikken sto på hjørnet ved Prinsen kino, før den flyttet til Nordre. I 2002 brant butikken ned i brannen i Midtbyen, og Udbye var en av flere selvstendige næringsdrivende som sto fortvilet igjen. Til tross for tvil og tanker om å gi seg, kunne hun ikke la brannen ødelegge. Hun fant nye lokaler i Fjordgata, og har siden holdt til der.

- Det handler mye om å holde ut. Folk gir kanskje opp for lett i dag, mener Udbye.

Utviklingen de siste 25 årene har også satt sitt preg på bruktbransjen.

- Før var det mer langreiste produkter, mens nå er det mer kortreiste. Jeg kunne reise til New York eller London, og ta med meg ting tilbake. Nå kan mye finnes på internett, sier Udbye.

- Det går på stahet

Hun legger ikke skjul på at det kreves hardt arbeid for å få ting til å gå rundt. Udbye tror mye av årsaken til at hun har klart seg, er at hun for det meste har drevet butikken alene.

- Det har gått rundt fordi jeg jobber mest for meg selv. Butikken har gått i null de siste årene, jeg tror ikke jeg kunne klart det uten arven min. Det går på stahet. Dette er ikke et yrke for dem som tenker på penger, sier Udbye.

Mick Jagger

Hvor mange kunder som kommer innom i løpet av en dag varierer, alt fra null til mange anslår Udbye. Hun sier alle slags folk kommer innom, og at de har en del stamkunder. Noen av dem kommer med jevnere mellomrom enn andre.

- Det har kommet folk som har studert her tidligere. De blir overrasket over at vi fortsatt er her. Da føles det som tiden står stille, at jeg ikke blir eldre, sier Udbye.

Hun sier at hun har det morsomt på jobb, og at det er mye latter. Hver dag er en historie mener hun. Når hun blir bedt om å fortelle en spesiell historie fra sin tid i butikken, må hun ha en tenkepause, før hun svarer

- En dag kom broren til Mick Jagger innom. Jeg visste ikke at han hadde en bror engang. Han bad ut Jan, som jeg var gift med, men han takket nei. Det må ha vært for en 20 år siden, da vi var ved prinsenkrysset, mimrer Udbye.

For mange er Mick Jagger fremdeles leder av verdens beste rock and roll-band.

En livsstil

Ikke langt fra «Tante Isabel» ligger Antikvitetshuset Tordenskjold. Butikken eies av Roar Follestad, og har vært i drift siden 1974. Der selger de alt fra hvitevarer og møbler til tømmer og antikke doseter.

Hvordan får du ting til å gå opp?

- Det lurer vi også på. Det ligger mye hardt arbeid bak, det må være en livsstil mer enn bare en jobb, sier Follestad.

- Da jeg var liten var det snakk om å flyte på flesket. Vi kan sikkert holde på i mange år til, men jeg vil også ta vare på historien og få fortalt den. Det er veldig interessant om man bare hører etter, fortsetter han.

Follestad er opptatt av at man skal se verdien i ting, og ikke bare fokusere på hva som er populært i en periode.

- Vi er styrt av trender. Alt varer i en epoke, vi skal ha en ting til en tid og en annen ting til en annen tid. Folk så en lampe laget av norgesglass på «Hver gang vi møtes», og vips så skal alle ha det. Men det er ikke lenge siden det ikke hadde særlig verdi, sier Follestad.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Et utvalg av ulike smykker og annet tilbehør. Foto: Håvard Haugseth Jensen, HÃ¥vard Haugseth Jensen
Her er en av mange figurer som fins i butikken. Foto: Håvard Haugseth Jensen, HÃ¥vard Haugseth Jensen
To lekefigurer. Den til høyre er en ewok fra Star Wars-filmene. Foto: Håvard Haugseth Jensen, HÃ¥vard Haugseth Jensen