Meteorologisk institutt har i formiddag sendt ut et spesialvarsel om værsituasjonen det neste døgnet for området Lofoten, Vesterålen, Salten, Ofoten, og Sør-Troms.

I deler av området er det allerede høy snøskredfare på grunn av mildvær og det er innført ferdselsforbud i flere daler.

Gjør som 10 721 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Ekstremværet «Kyrre»

Et kraftig lavtrykk øst for Jan Mayen beveger seg østover, og vil i morgen ligge utenfor Troms.

I varselet advares det mot «lokalt ekstreme snømengder» og «lokalt vestlig sterk storm på kysten og i fjellet» i morgen. Uværet er en del av ekstremværet «Kyrre» som i dag har forflyttet seg til Helgeland og Salten.

Nato-øvelsen «Cold Response» pågår midt i området som vil bli hardest rammet av uværet i morgen.

16 000 soldater norske og utenlandske soldater deltar i øvelsen som skjer i området fra Tjeldsund i sør til Finnsnes i nord.

Det deltar 9000 norske soldater i øvelsen, også mange fra Trøndelag.

Mest utfordrendre øvelsesvær noensinne

- Værforholdene under årets øvelse er de vanskeligste og mest utfordrende vi noen gang har stått ovenfor i øvelsens mer enn 20-årige historie, sier Terje Bruøygard, talsmann for Cold Response.

- Kan det være aktuelt å avlyse deles av øvelsen dersom værforholdene blir for ille?

- Det finnes ingen værforhold, uansett hvor ekstreme de er, som kan stanse eller forhindre en militær øvelse. Øvelsen vil gå sin gang uavhengig av værforholdene, men været kan føre til at deler av operasjonene vil gå langsommere enn planlagt. Er sikten en meter vil både framrykning og forsvar bli svært krevende, sier talsmannen.

Risikovurderinger

Bruæygard sier det blir gjort fortløpende risikovurderinger i forhold til værforholdene.

- Blir risikoen vurdert som for stor, kan det komme endringer for deler av øvelsen, dette gjelder blant annet skredfaren. Et annet usikkerhetsmoment er forflytninger av mannskaper hvor vi er avhengig av at både E6 og de lokale kystveiene er åpne for ferdsel. Hvis veiene i øvelsesområdet blir stengt på grunn av uvær, vil det forsinke troppetransporter vesentlig, sier Bruøygard, som sier at det dårlige været også påvirker den delen av øvelsen som skjer til sjøs.

- Sterk vind påvirker aktivitetene til sjøs. Dette gjelder i særlig grad landsetting av styrker hvor kraftig sjøgang kan gjøre det umulig å benytte landgangsfartøyer. Vi opplevde senest i går at en tropp erfarne nederlandske marinesoldater var så utslått av sjøsyke etter å ha bli satt i land at de ikke var i stand til å fortsette lenger inn over land, sier Bruøygard.