I første kvartal ble det registrert 543 brudd på kommunens egne ansatte. I samme periode i fjor ble det registrert 305 brudd.

– Vi snakker om en moderat økning, sier kommunaldirektør Helge Garåsen. Han viser til at da registreringen begynte for noen år siden, ble det i 2010 og i begynnelsen av 2011 avdekket hele 26 100 brudd på loven. For dette ila statsadvokaten kommunen et forelegg på 200 000 kroner.

Bruddene gjaldt både kommunens egne ansatte og ansatte i vikarbyråer. Samtlige brudd var knyttet til arbeidstids- og overtidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. 18 640 av bruddene skyldtes at ansatte hadde jobbet flere søndager enn loven tillater.

Rapportering

Senere er det blitt rapportert kvartalsvis om mulige lovbrudd, og antallet har jevnt over ligget lavt i forhold til det første året. De fleste bruddene begrunnes med behov for fagkompetanse, behov for kjente ansatte på jobb, mangel på vikarer og manglende leveranse fra vikarbyråer.

– Ved sykefravær er vi nødt til å hente inn folk for å dekke opp tjenestene. Men det kan være vanskelig å få tak i vikarer, spesielt i helgene når de fleste bruddene skjer, sier Garåsen.

Lokale avtaler

Garåsen sier at lokale avtaler på den enkelte enheten kunne forhindret mange av bruddene. I første kvartal i 2015 kunne dette gitt 141 færre lovbrudd. I tillegg kunne man trolig ha unngått ytterligere 100 brudd på grunn av flere søndager på rad ved å forskyve vakter til en annen dag.

– Det finnes et handlingsrom for å justere noe. Hvis slike avtaler var på plass, kunne mange brudd vært unngått.

Enhetene ønsker i stor grad å benytte kjente fremfor ukjente vikarer av hensyn til brukerne, men det går ikke alltid.

Følger opp

– Vi følger opp fortløpende, og vi har god oversikt. Dermed er det mulig å iverksette tiltak. I tillegg har vi et godt turnussystem som gjør det lett å ta ut rapporter slik at vi kan se hvor bruddene skjer.

Trondheim kommune er den eneste av storbyene som fører fullstendig statistikk over bruddene på arbeidsmiljøloven. Det er derfor umulig å sammenligne Trondheim med andre byer. Trolig er det store mørketall som man kanskje helst vil unngå å rippe opp i.

Ingen av kommunene Oslo, Bergen, Kristiansand, Bærum og Tromsø har et etablert system for registrering og oppfølging av brudd på loven. Stavanger rapporterer jevnlig, men på færre bestemmelser i arbeidsmiljøloven, slik at heller ikke her er tallene sammenlignbare. Stavanger kommune rapporterer blant annet ikke på søndagsarbeid.

Oppsiktsvekkende

Kommunalråd Geir Waage (Ap) sier det mest oppsiktsvekkende ved denne saken er at det bare er Trondheim som fører statistikk over lovbruddene.

– Jeg kan ikke tro at brudd på arbeidsmiljøloven er unikt for Trondheim. Men mangel på tall gjør erfaringsutveksling vanskelig. At noen gjør politiske poeng på bruddene i Trondheim får vi tåle. Og det er ikke bra at vi har fått en økning fra i fjor til i år. Men for mange søndagsvakter kunne vært ordnet enkelt med en protokoll. Ap ber rådmannen ordne opp i papirene.

Kommunalråd Yngve Brox (H) mener KS må kobles inn i saken slik at det kan etableres felles rutiner på rapportering. Han mener arbeidsmiljøloven ikke nødvendigvis er et godt verktøy for å unngå bruddene.