Trondheimskvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok med seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016. Torsdag forrige uke ble kvinnen pågrepet av lokale myndigheter i Malaysia.

Barnas far og en norsk privatetterforsker skal ha bidratt til arrestasjonen ved å gi lokale myndigheter tips om hvor tobarnsmoren befant seg. Kvinnens advokat, Ole Andreas Thrana, fortalte mandag at hun har søkt politisk asyl i Malaysia. Ifølge Thrana er kvinnen og barna for øyeblikket i en interneringsleir for ulovlige innvandrere.

Utenriksdepartementet har til nå ikke villet bekreftet pågripelsen overfor norske medier. Men tirsdag skriver pressetalsperson Astrid Sehl i en e-post til Adresseavisen at «ambassaden yter konsulær bistand i denne saken, med en norsk borger med to mindreårige barn som er anholdt av malaysiske myndigheter».

«Særlig utfordrende»

Utenriksdepartementet fastslår at saker som involverer mindreårige barn er særlig krevende:

«Vi håper at denne saken kan la seg løse så snart som mulig og til barnas beste. Vi kan ikke gi ytterligere kommentarer om saken av hensyn til taushetsplikten», skriver Sehl i e-posten.

I uttalelsen presiserer Utenriksdepartementet at norske myndigheter må forholde seg til lover og regler i det landet barnet er bortført til. «Malaysia har ikke tiltrådt Haagkonvensjonen av 1980 om internasjonal barnebortføring. Vår erfaring er at saker hvor Norge ikke har et samarbeid etter Haagkonvensjonen er særlig utfordrende å få løst», skriver Utenriksdepartementet.

Politianmeldt

En trondheimsmor dro i 2016 til Malaysia etter at Fylkesnemnda hadde vedtatt at de to barna hennes skulle plasseres i fosterhjem. Bakgrunnen var en langvarig konflikt mellom mor og far. Barnevernet har politianmeldt mor, og hun er siktet for grov omsorgsunndragelse. Både mor og far til barna er etnisk norske. Barnas mormor er siktet for medvirkning til grov omsorgsunndragelse. Hun ble pågrepet i et asiatisk land i fjor sommer og ført til Norge.

Torsdag 25. januar ble trondheimskvinnen pågrepet av malaysiske immigrasjonsmyndigheter, ifølge det private norske sikkerhetsselskapet Pro Risk. Kvinnens advokat bekreftet pågripelsen samme dag.