Sjokkvarselet fra Meteorologisk institutt om sludd - og snøbyger helt ned i lavlandet tirsdag og onsdag skaper hodebry både for de som allerede har skiftet dekk og de som har planlagt å skifte i helgen.

Rådet fra UP-leder Per Einar Hollum i Trøndelag til landsdelens bilister er krystallklart: - Har du skiftet dekk og det er glatt føre, må du la bilen stå. Det er trafikkfarlig å bevege seg ut på veien med sommerdekk dersom det er glatt, sier Hollum.

Gjør som 11 119 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

- Bruk sunn fornuft!

- Hva med de som har planlagt å skifte dekk i helgen? Bør de vente med dekkskiftet på tross av det er forbud mot piggdekkbruk fra mandag?

- Hver enkelt må bruke skjønn og sunn fornuft og vurdere hvor avhengig man er av bilen. Dersom man vet at man er nødt til å bruke bilen de dagene det er varslet snø, vil det være uforsvarlig å skifte. Kan man derimot la bilen stå uten problemer, kan man skifte dekk i helgen og vente til vinterværet gir seg.

- Hva med piggdekkforbudet fra mandag? Hvor nøye vil politiet sjekke at det blir overholdt?

- Der sier seg selv at vi ikke vil sjekke om bilistene overholder piggdekkforbudet dersom det snør eller sludder. Er det glatt, kan kontrollen bli det helt motsatte: Å kjøre med sommerdekk på vinterføre er uforsvarlig og kan bli bøtelagt, sier UP-sjefen, som minner om bestemmelsen i vegtrafikklovens paragraf 3: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».