Syd kom i 6 kløver etter at Ø/V passet hele tiden. Trumf kom ut, og øst fulgte farge i første stikk. Hvordan ville du spilt? Alt som behøves er å få fatt i ett ekstra sparstikk.

At fargen sitter 4-2 er nok, men hvis det spilles rett etter nesen kan det gå galt. For eksempel kan det se normalt ut å ta ut den andre trumfen med en honnør på hånden, så ta sparfinesse med damen. Da kan det godt bli tretten stikk hvis spar konge sitter hos vest. Men spilles det slik blir det bet om det sitter omtrent slik:

Etter spar til damen må spillefører senere ta for spar ess. Etter det vil øst sitte igjen med kn-9-5 i spar bak nords 10-7-4. Spillefører kan ikke lenger få etablert det ekstra stikket han behøver i spar og ender opp med en rutertaper – en bet.

Løsningen finnes ved å tenke seg denne litt uheldige sparsitsen, og innse at spar 8 da er et viktig kort. Etter to runder trumf spilles spar ess. Så gås over til syd i hjerter eller ruter, og spar 8 spilles. Om vest har fem spar må det bli ett ekstra sparstikk, og om øst kan stikke over nords kort sitter fargen 4-2, og da blir det ingen problemner med å stjele god den femte sparen.

Her får spar 8 seile til østs nier. Senere har nord D-10-7, og øst har K-kn-5 i spar. Syd vet sitsen, og presser ut spar knekt og konge mot trumf. Spar 7 blir til stikk og gir ruteravkast – vunnet slem!

Her kan du lese mer om bridge.