Kommunen ser alvorlig på saken, og forsøker nå å kaste ut de aktuelle beboerne.

Det er de to etterforskerne i Pimpit – Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim – som har avslørt at det har foregått sexsalg fra kommunale leiligheter i Trondheim.

- Dette er avdekket ved at politiet har vært på stedet samt at sexkjøpere har fortalt oss om det. Vi vet at Trondheim kommune ser alvorlig på dette, sier en av etterforskere, som ønsker å være anonym av hensyn til arbeidsfeltet sitt.

Minst fem leiligheter

«De plikter å sørge for at denne virksomheten bringes til opphør snarest mulig».

Det er den klare beskjeden i brevene Trondheim kommune mottok fra Sør-Trøndelag politidistrikt i februar og mars.

- I hvor mange kommunale leiligheter har dere funnet ut at det foregår prostitusjon?

- Vi kjenner til minimum fem slike kommunale leiligheter, og vi har sendt brev til Trondheim kommune om to av disse. I disse to tilfellene skjedde prostitusjonen i sentrumsnære leiligheter. Det vil bli sendt flere slike brev i løpet av kort tid både til kommunen og private aktører, sier etterforskeren.

Mest utenlandske borgere

- Er det beboerne i de kommunale leilighetene selv som selger sex, eller er det snakk om fremleie til prostituerte?

- Begge deler, og vi ser at det fortrinnsvis er utenlandske borgere som driver med dette, sier politimannen.

- Er det ikke mer naturlig å sende advarsler til de som fremleier, fremfor til kommunen?

- Vi vil at kommunen skal være sitt ansvar bevisst som eier, og mener det blir riktig å sende advarsler dit. Politiet har heller ikke ressurser til å grave dypere i antall fremleieforhold, sier etterforskeren.

- Hva tenker politiet om at Trondheim kommunes leiligheter brukes til slik virksomhet?

- Kommunen har over 4000 leiligheter som fortrinnsvis er for folk med spesielle behov. At noen av disse blir brukt til prostitusjon er ikke bra.

Rettslig oppfølging

Eiendomssjef Anne Aaker i Trondheim kommune ser alvorlig på saken.

- Vi har fattet vedtak om avslutning av leieforholdet i begge sakene, men det er påklaget av leietakerne. Nå blir det rettslig oppfølging. Dette tar dessverre tid, men det er ikke noe vi kan styre. Vi regner med at de bor der ennå, og det har vi ingen rettslig myndighet til å gjøre noe med, sier Aaker.

Hun bekrefter at den ene leiligheten ligger på Ila, men av personvernhensyn vil hun ikke si mer.

- Ifølge en sexselger som Adresseavisen snakker med, betalte hun 4000 kroner i uka for leiligheten på Ila. Hva tenker dere om inntjeningen til mellommennene?

- Det er i alle fall en helt annen husleie enn det vedkommende som leier der, betaler til Trondheim kommune. Leilighetene skal brukes til bolig, ingenting annet.

- Det kommer flere hallikadvarsler fra politiet fremover. Hva tenker du?

- Da vil vi heve leieforholdene også der, sier hun.

- Gjøre dere noe selv for å sikre at kommunale boliger ikke brukes slik?

- Dersom vi får melding om at det foregår noe ulovlig, meldes dette til politiet. Vi er avhengig av melding fra naboene eller andre, sier hun.

Fra hotell til leilighet

Adresseavisen har gjennom flere artikler i vinter og vår skrevet om en endring i sexmarkedet i byen. Tidligere skjedde det meste av prostitusjonen fra hotellrom i byen, mens det nå i større grad skjer fra leiligheter i byen, gjerne korttidsleide.

Når politiet kommer over slike leiligheter er det rutine at de sender brev til huseierne med det samme innholdet som Trondheim kommune har mottatt. Så langt i år har etterforskerne sendt ut seks slike brev.

I samme periode er det også registrert 79 anmeldelser for sexkjøp i Trondheim.

LES KOMMENTAREN: Sexkjøp i det skjulte (PLUSS)

Ikke i de andre storbyene

Oslo kommunen har ikke fått noen advarsler fra politiet:

- Dette er ingen kjent problematikk for oss, vi har ikke fått noen advarsler fra politiet på dette, sier byrådssekretær Bjørn Ove Fjellandsbø, som har ansvar for dette området.

Han utelukker ikke at det skjer salg av sex fra kommunale boliger i Oslo, men sier de ikke er kontaktet av politiet om dette.

LES KRONIKKEN: Behold sexkjøpsloven

I Bergen opplyser Exit-gruppa, som jobber mot hallikvirksomhet og menneskehandel, at de ikke har gitt noen hallikvarsler direkte til kommunen.

Bak denne døra har det ifølge politiet i Sør-Trøndelag foregått sexsalg. Trondheim kommune eier bygården. Foto: jens petter søraa
Adresseavisen 30. januar 2015