Statistikken for årets første åtte måneder viser 3,9 prosent flere utenlandspassasjerer og vekst på én prosent for innenlandsreisende.

– Vi ser en positiv utvikling. Det gjenspeiler også situasjonen i hele regionen vår. Vi har et variert og sterkt næringsliv, sier og merker ikke situasjonen i oljebransjen like mye som flere andre, sier Avinors sjef for forretningsutvikling ved Trondheim lufthavn Værnes, Ellen Weidemann.

Innenlands er det spesielt rutene til og fra Oslo, samt rutene til og fra Nord-Norge som har positiv utvikling av innenlandsrutene. Trafikken til og fra Bergen minker, mens Stavanger er på samme nivå som i fjor.

– Det kan skyldes at vi allerede har fått nedgangen når det gjelder Stavanger, sier Weidemann.

Offshorestopp

Passasjerutviklingen på Sola går tilbake med hele 7,8 prosent så langt i år. Også Flesland opplever nedgang.

Det er spesielt offshoretransporten som går kraftig ned. Henholdsvis med 15,8 prosent og 18 prosent for Bergen og Stavanger. Den kraftige oppbremsingen i offshoretrafikken rammer også blant annet flyplassene i Kristiansund og Førde kraftig. De har mistet henholdsvis 35,5 og 18 prosent av offshorepassasjerene så langt i år.

Var forberedt på nedgang

Ved flere norske flyplasser, blant annet på Værnes, stagnerte chartertrafikken i fjor høst. Mindre pågang enn forventet resulterte blant annet i innstilte fly. Situasjonen i norsk næringsliv gjorde også at ledelsen på Værnes var forberedt på et nytt år med liten eller ingen vekst både for den regulære inn- og utenlandstrafikken. Så langt har det ikke slått til. Isteden har utviklingen og veksten fortsatt nesten på linje med tidligere år.

Øker til Stockholm

Av de norske flyplassene med vesentlig utenlandstrafikk er det bare Oslo Lufthavn Gardermoen som har mer passasjervekst til utlandet enn Værnes. OSL hadde ved utgangen av august en økning på 4,8 prosent utenlandsreisende. På Værnes er veksten på 3,9 prosent.

Weidemann sier de håper på en positiv effekt når antallet avganger til og fra Stockholm dobles fra én til to daglige fly 10. oktober.

I tillegg øker kapasiteten til Alicante i Spania. Ut over det inneholder ikke flyselskapenes vinterprogram store endringer sammenlignet med tidligere år.

Totalt har 704673 passasjerer reist til og fra utlandet over Værnes hittil i år. Antallet reisende på innenlandsrutene på samme tid er 2199326 passasjerer.

Ellen Weidemann hos Avinor på Værnes sier de regner med fortsatt god utvikling fremover. Foto: Frank Cadamaerteri