I mai signerte 25-åringen en ettårskontrakt med NHL-klubben Colorado Avalanche – i starten av juli fikk han sin første smak på hva som venter ham i delstatshovedstaden ved foten av Rocky Mountains.

–Det første møtet med byen var ikke så heldig. Jeg dro over et par dager før jeg skulle på samling med klubben, for å få akklimatisert meg og få bort jetlaget innen vi kom i gang med fysiske tester og trening. Jeg prøvde meg på en liten joggetur samme dag som jeg kom dit, men gikk tidlig på en skikkelig smell. Det sa plutselig stopp, jeg var helt utmattet og slet med å få luft, sier Martinsen flirende om den uheldige komboen av lang reise og joggeturen i 1600 meters høyde.

Invitert på samling

Martinsen er nå er tilbake på Lillehammer etter «bli-kjent»-uken med Avalanche. Som, bortsett fra den lille sjokkstarten, var en lykkelig reise.

–Det var absolutt et bra opphold, men det var bra jeg tok med noen ekstra dager på forhånd. Hele opplegget til Avalanche var kjempebra, og gikk stort sett på å se på alle områdene som omhandler det fysiske, helt ned på detaljnivå, sier den storvokste angrepsspilleren om samlingen han deltok på.

Uken i Denver var en såkalt «development camp», eller på godt norsk; en utviklingssamling, som NHL-klubben årlig arrangerer for nye spillere og unggutter som er på vei gjennom akademiet og farmerlaget. Første dag var en eneste stor testdag uten å være nær en eneste puck, før spillerne ble fulgt nøye de kommende dagene under felles istreninger.

–De fire første dagene var det mye individuelt opplegg. Etter fellestreningene fikk vi se oss selv på video sammen med skøytetreneren for å gå gjennom ting vi kunne forbedre, sier den norske landslagsspilleren.

Detaljert testing

Han var mektig imponert over hvor langt ned på detaljnivå NHL-klubbens representanter jobbet, og måten klubben hadde en helhetlig tanke for utvikling av spillere. Det er noe Martinsen ikke er vant med fra europeisk klubbhockey.

–Under sommertreningen i Norge er det ofte fokus på å være sterkest eller spurte raskest, mens her var det fokus på bevegeligheten til hver enkelt. Det gikk på alt fra hofter, skuldre og knær. Under den første dagen med testing var det kun powerskating, med stort fokus på hvor mange grader vi skal bøye knærne. Det var et kjempebra opplegg der jeg lærte mye om mange små detaljer. Det har jeg tatt med meg i bagasjen hjem for å komme enda sterkere tilbake når sesongen nærmer seg, sier Martinsen.

NHL-håpet lever

Resten av sommeren skal han stort sett bruke på Lillehammer, kun avbrutt av en kort visitt til foreldrene på Jakobsli i Trondheim. De neste månedene handler om å gjøre seg best mulig rustet til sesongoppkjøringen sammen med klubbens NHL-stjerner i midten av september. Da starter den virkelige kampen for å realisere drømmen om å spille i verdens beste hockeyliga – og en drøm som ikke akkurat har blitt mindre etter første smak på livet i amerikansk ishockey.

–Suget etter å nå målet er enda større etter jeg merket at jeg har kommet nærmere. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, og beskjed om at jeg ikke måtte finne på å tro at det ikke er ledige plasser i NHL-troppen når jeg kommer tilbake. Da gjelder det å legge ned den jobben for å være best mulig rustet når jeg drar over igjen i slutten av august, sier Martinsen.