Kjølige luftmasser har dominert været i Trøndelag de siste ukene. Årsaken er en buktende jetstrøm som strekker seg rundt hele kloden, med kalde luftmasser på nordsiden og varm luft i sør.

– Jetstrømmen trekker med seg kald luft fra Norskehavet og holder temperaturene nede. Det er varme temperatursoner over deler av Russland og over Mellom - og Sør-Europa.

Så lenge jetstrømmen befinner seg sør for oss eller rett over Norge, får vi ingen skikkelig varme, forklarer vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

Gjør som 14 740 andre - følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Kaldest siden 1962

Den kalde luften har med få unntak dominert de tre første ukene av mai. Bare fem av 20 dager har vært varmere enn normalt i landsdelen.

I Trondheim har høyeste temperatur hittil i mai vært 16,4 grader. Det er over sju grader kaldere enn den varmeste maidagen i fjor og ti grader lavere enn høyeste maitemperatur i 2013.

Torsdagen fulgte det samme værmønsteret som så ofte før i mai. En lovende start på dagen med sol og mye blå himmel.

Få timer senere var det meste av himmelen dekket av skymasser, regnbyger truet horisonten og solen strevde med å slippe til. Klokken 13 var det 10,9 grader på Voll i Trondheim.

For å finne en mai i Trondheim med enda lavere maksimumstemperatur enn i år, må vi helt tilbake til 1962. Da var varmeste maidag 15,7 grader.

Kald og våt pinse

Den som håper at jetstrømmen løsner grepet og slipper varmen inn over Trøndelag i pinsehelgen, vil bli skuffet.

Tvert imot legger jetstrømmen seg rett over Norge og sørger for en ekstra våt og kjølig helg. Fredagen blir dyvåt og pinseaften blir iskald.

– Når jetstrømmen plasserer seg rett over oss, beveger lavtrykkene seg langsommere enn vanlig og gir dermed fra seg mer nedbør, slik som på fredag. I bakkant av nedbøren fredag kommer det en lomme med ekstra kald luft, forteller Thyness.

Vanskelige kjøreforhold i fjellet

Luften er så kald at det er meldt om snøbyger ned i 600 meter fredag kveld. Meteorologisk institutt har sendt ut Obs-varsel om vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i ni fylker i Sør-Norge.

Prognosene viser rundt ti millimeter nedbør fredag med 20 millimeter de våteste stedene.

Seks grader pinseaften

Pinseaften kan bli en de aller kaldest dagene i slutten av mai som landsdelen har opplevd. Varslene viser maksimumstemperaturer på seks grader de fleste steder. Natt til søndag kan det bli kuldegrader i lavlandet.

Heldigvis bedrer været seg noe på søndag. Det blir stort sett opphold på dagtid samtidig som temperaturen stiger til over ti grader igjen.

2. pinsedag er regnet tilbake. Det ustabile været fortsetter hele uken med en stadig skifting mellom sol og regnbyger.

Temperaturene vil, selv om det nærmer seg juni, fortsatt ligge under 15 grader.

Varmen kommer i juni

Alle værsyke og mismodige trøndere må dermed smøre seg med tålmodighet i to uker til. Men straks det blir juni øyner meteorologen håp om et betydelig værskifte og varmere dager.

– Værmodellene våre viser at et høytrykk i Atlanterhavet, som har ligget sørvest for De britiske øyer i flere uker, viser tegn på å flytte seg nordover.

Det betyr at jetstrømmen blir presset nordover slik at deler av Norge, mest sannsynlig området sør for Vestfjorden , endelig havner i varmluften igjen. En slik værsituasjon vil gi temperaturer over 20 grader, mange steder for første gang i år, forklarer Thyness.

Langtidsprognoser fra det anerkjente værvarslingsinstituttet Accu Weather viser at når varmen endelig kommer, blir den værende en lang stund.

Det ferskeste varselet viser en to uker lang varmebølge fra 4. juni med temperaturer over 20 grader hver dag.