Tirsdag 7. juli kommer Gunnar Okstad med en oppfordring i sin kommentar; «Slutt å le av hasj». Oppfordringen stiller jeg meg helhjertet bak, vår politiske håndtering av en rekke rusmidler fører årlig til tusenvis av dødsfall verden over, og flere faller utenfor samfunnet. Dette er ingen spøk, det er på høy tid at vi tar problemet seriøst.

Siden 60-tallet har vi forsøkt å løse rusproblemer med forbud og straff, en fremgangsmåte som vanskelig kan beskrives som noen suksess. Når denne fremgangsmåten har feilet i 50 år, hvordan kan vi forvente at mer av det samme vil løse problemet i fremtiden?

Les også: 30 døde etter bruk av syntetiske rusmidler i Norge

Forbudet mot hasj rettferdiggjøres blant annet med argumenter som «det som tilsynelatende er ufarlig for mange, er svært skadelig for andre», «enkelte forteller at de blir avhengige av hasj og at det påvirker personligheten deres» og «hasj er dessuten ofte en aktør i et farlig blandingsmisbruk». Dette er argumenter som er like gyldige for alkohol, men argumentene rettes like fullt kun mot de ulovlige rusmidlene.

Okstad kaller hasj for et «skummelt narkotisk stoff», et stoff med ingen kjente overdosedødsfall og svak dokumentasjon for å være årsak til helseproblemer. Om Okstad bruker samme betegnelse på etylalkohol med minst 12 overdosedødsfall i Norge bare for år 2010 og godt dokumentert årsakssammenheng til en rekke helseproblemer, forblir ubesvart.

«Alkohol ville blitt forbudt hvis det ble oppfunnet i dag», skriver kommentatoren, noe som sannsynligvis ville vært helt korrekt. Like sannsynlig som at vi da ville sett det samme svarte markedet for alkohol som vi i dag har for ulovlige rusmidler, som vi så for 100 år siden med brennevinsforbudet.

Les også: Dansk politi advarer mot hasjkjøp

Debatten om rusmidler er dessverre sterkt preget av stråmannsargumenter og personlige meninger, fremfor fakta om rusmidlene og en objektiv og nøytral tilnærming. Man bruker ett argument for eller mot det ene rusmiddelet og unnlater det for det andre, selv om argumentet er gyldig for begge rusmidlene. I stedet for seriøse, nøytrale og objektive argumenter om rusmidlene spres det frykt og propaganda.

Les også: Egil (22) døde etter å ha røyket syntetisk hasj

Det er på høy tid at vi tar lærdom ikke bare fra andre land, men også vår egen historie med forbudstiden. Vi bruker enorme ressurser på å bekjempe samfunnsproblemer og et svart marked som vi selv har skapt med vår naive tilnærming til rusmidler. Vi må prøve nye veier for å hindre rusmisbruk og andre samfunnsmessige problemer forårsaket av en ukontrollert rusomsetning.

Utstyr : Politiet ber foreldre være oppmerksomme dersom de finner slikt utstyr, som brukes til harsjrøyking, hjemme. Foto: Håvard Haugseth Jensen