Hevillen er et fjell i Klæbu, Selbu, Malvik og Trondheim kommune i Trøndelag. Hevillen er ett av seks punkter på fastlandet i Norge der fire kommunegrenser møtes. Det har en høyde på 412 meter over havet og er Klæbu og Trondheims østligste punkt.

Les også: Burmaklippen - et småskummelt og lett tilgjengelig turmål

Kunne det være bløff?

En kompis hadde fortalt meg at det sto en påle på toppen av Hevillen. Om du holdt rundt den, var du i fire kommuner. Han er ikke den som pleier å bløffe, om han da ikke i ufarlig sammenheng, kan slå en spøk. Det var dermed med en smule spenning jeg gikk inn mot toppen og speidet etter dette «monumentet».

Skilt viser retninger mot Trondheim og Klæbu som fra 1. januar 2020 blir slått sammen til nye Trondheim kommune.

Han bløffet ikke. Pålen sto der, med skilt som viste vei mot hver kommune. Og det var flagg og postkasse med ei bok der du kan skrive inn navnet ditt. Navnene i boka tyder på at dette er et godt besøkt område.

Skiltene på Hevillen viser retning mot Malvik og Selbu.

Tre kommuner fra 2020

1. januar i 2020 legges Klæbu og Trondheim kommune ned og slås sammen til nye Trondheim kommune. Det vil si at det da er kun tre kommuner som møtes på toppen av Hevillen. Du har altså tiden frem til da om du vil være en av dem som blir med i klubben: «Ett menneske i fire kommuner».

Les også: Kjærlighet i tårnet på Solemsvåttan

Det beste utgangspunktet med tanke på parkering er parkeringsplassen på Saksvikvollen. Kjør til Jonsvatnet og ta inn på Drakstvegen. Følg den drøye tre kilometer sørover, og du kommer til Saksvikvollen.

Ikke for krevende

Om du ikke trives med å gå utenfor sti, følger du Drakstenvegen inn til Litjdragtsjøen. Her går det inn en grusvei med bom. Følg denne veien på vestsiden av vannet helt inn til den slutter med en rundkjøring.

Fra toppen har du god utsikt sørover mot Litjdraksten.

Derfra går det tydelig sti opp til Hevillen. Det er fint å sykle inn til denne rundkjøringen i enden av grusveien. Fra rundkjøringen er det om lag 1,3 kilometer opp til toppen av Hevillen.

Fra stien ser du Hevillen som er best å gå opp fra sør eller vest der det ikke er så bratt som på andre siden.

Les også: Dette turmålet i Hommelvik kan ta pusten fra deg

Utfordring

En noe mer krevende tur er turen om Sjåvidthøgda og østover mot Hevillen. Med start fra Saksvikvollen kan du ta inn på stien nordøstover som leder opp mot Sjåvidthøgda. Herfra følger du myrdragene innover forbi Bjørnstadtjønnin og Heviltjønna inn til Hevillen. Det er ingen sti før de siste meteren inn til toppen, men om du holder Bjørnstadtjønnin og Heviltjønna på venstre hånd når du går innover, skal det gå greit å finne frem. Regn med noe ulendt terreng. Denne turen er om lag fire kilometer lang, en vei.

Elgen har satt mange spor i området og nede på myra ligger et jakttårn som nok vil bli satt på plass til høsten. Så vær oppmerksom på at det kan pågå jakt i området i høst.

Flott natur

Området er rikt på fugleliv. Vi hadde ikke gått langt før vi skremte opp den første røya. Bare et par minutter senere lettet ei gråhegre fra vannkanten. Om du ikke ønsker å gå til toppen av Hevillen, er bare spaserturen ved vannet flott. Det er også blåbær og multer i området.

En og annen molt er det også mulig å finne på myrene området.

Oppe fra toppen har du vid utsikt mot vassdragene og fjellområdene rundt.

Hevillen er også en av Turistforeningens syv «Til topps»-turer i år.

Les også: Et sted i Bymarka stikker en pipe opp av skogbunnen

Et ekorn har skaffet seg en godbit og titter ned på den forbipasserende.
Speilbilde i Litjdraksten mot sør.
Speilbilde i Litjdraksten mot Sørøst.
Utsikt fra Hevillen mot øst.
Utsikt fra Hevillen mot sør.