Vigdis Jonsen fra Svorkmo i Orkanger skulle ta seg et bad, da hun oppdaget noe uvanlig i vannet.

- Jeg badet i  Vasslivatnet, og så noe jeg først trodde var et strå som lå og fløt. Men da jeg så at den bevegde seg, tok jeg den opp fra vannet.

Jonsen forteller at ormen ble veldig livlig da hun tok tak i den.

- Først tenkte jeg kanskje det var en rundorm, men etter litt googling skjønte jeg at det måtte være en taglorm, sier hun, og forteller at ormen var omtrent 15 - 20 centimeter lang.

Vet lite om taglorm

I følge Wikipedia kan taglormer bli opp til 150 cm lange, men trolig er den vanlige størrelsen på et voksent dyr i norsk fauna på omkring 30-40 cm. Det er ikke forsket på arten i Norge, derfor er det lite kunnskaper å hente om taglormen.

- Den finnes i hele landet og er sansynligvis mer vanlig enn vi tror. Den dukker opp i elver, bekker, vann og dammer. Faktisk er det vanlig å finne den i drikkevann og brønner, noe som tyder på at den ikke kan knyttes til forurensning, sier Morten A. Bergan som forsker på bunndyr ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Taglormen er en parasitt som lever i vannkalver, som er en bille som lever i vann. Et annet navn på arten er hårorm. Den kan minne om hårene i en hestehale. Ormen Vigdis Johnsen møtte på var derimot større enn som så.

Mini-alien

- Jeg har funnet 2 taglormer på ti år. Det har skjedd i forbindelse med bunnprøver vi har tatt for å lete etter andre ting. Det hender fiskere får dem på kroken også, forteller forskeren.

- De jeg har sett var grønne, glatte og ser nærmest kunstige ut. Den er som en ledning med liv i.

Parasitten er ufarlig for mennesker, men kan oppleves som skummel på grunn av måten den bukter seg og spreller.

- Den er med andre ord ikke farlig å få i badebuksa?

- Nei! Helt harmløs! Men om du studerer den er det kanskje lett å se hvor de fant inspirasjonen til monstrene i Alien-filmene. Den er bare komisk å se på, flirer forskeren.