Helse- og omsorgsdepartementet har åpnet for at Tamiflu og Relenza kan selges uten resept fra lege på apotekene. Departementet skriver i en pressemelding at det ønsker å forenkle tilgangen til disse medisinene i et forsøk på å lette håndteringen av svineinfluensaen.

Les også: Kraftig oppgang i antall influensatilfeller

Stor pågang

Ved flere apotek i Trondheim startet det forenklede utsalget torsdag morgen. Og flere av apotekene adressa.no besøkte, kunne fortelle om stor pågang fra kunder som ønsket å skaffe seg medisinene.

- Det sto flere personer i kø allerede før vi åpnet. Og etter at vi åpnet klokka ni, har det vært et jevnt trykk. Jeg forventer et rush i ettermiddag, når folk er ferdig på jobb, forteller Marianne Aas, apotektekniker ved Vitus apotek på Tiller.

Ikke fritt frem

Det er farmasøytene i apotekene som nå har fått midlertidig rekvireringsrett for Tamiflu og Relenza. Det betyr at det er farmasøyten som avgjør om kundene skal kjøpe medisinene eller ikke.

- Kunden fyller først ut et skjema. Dette skjemaet danner grunnlaget for en samtale med farmasøyten, som til slutt avgjør om det skal skrives ut legemidler til kunden, forteller Aas.

Flere mennesker hadde stilt seg opp i Tamiflu-kø på Tiller. Foto: Bengt Sæther