Etter en uendelig rekke av arrrangementer og mottagelser, intervjuer, minimalt med søvn og ingen av sine vanlige joggeturer, var May-Britt Moser så sliten at hun duppet av litt under banketten. Ektemannen holdt også på å sove under talene.

Bekymret Carl Gustaf

- Når du sitter ved bordet får du ikke lov til å forlate det før middagen er over. Derfor kunne jeg ikke drikke, og når jeg ikke drikker så får jeg heller ikke til å spise særlig. «Du spiser så lite», sa kongen bekymret.

Glemmer ikke

Til tross for smått med krefter klarte paret å ta inn storheten over gårdagen.

- Det var majestetisk å sitte der på seremonien. På forhånd hadde jeg sett video av tidligere utdelinger, og det virket greit. Men plutselig satt du der selv foran fullpakket sal med kongen, Nobelkomiteen og en bønsj med gamle nobelprisvinnere. Det var stort. Et minne som sitter for livet. Det kan jeg garantere, sier Edvard Moser.

Han vedgår at stive banketter ikke helt er hans stil, men satte stor pris på nobelbanketten likevel.

- Det var stort. De gjorde sitt ytterste for å feire, så bra som det kan feires.

Kongelig hjelp

- Jeg er enig med Edvard, sier May-Britt Moser.

- Skal jeg være ærlig, synes jeg utdelingen har sett litt kjedelig ut. Men når du sitter der er du nervøs for å miste medaljen eller å snuble. Da jeg tok imot medaljen og diplomet fra kongen, sa han «så tar du tommelen oppå der. Så går du tilbake og bukker». Hadde du ikke vært kongen, så skulle du fått en klem fordi du er så snill, tenkte jeg.

Lille meg

Kjemien var god også på banketten etterpå.

- Når du sitter der på middagen og kongen nesten har tårer i øyene og sier at dette er så stort, for Sverige også da er det stort. De er bare så gjennomsøte og snille og varme personer. Jeg følte at her kommer lille jeg, men så behandlet de meg som store meg. De var ekstremt hyggelig, forteller May-Brtt Moser. Da kongen så at de to fikk forskjellige desserter, tilbød han henne å få hans.

Nobeluka er ennå ikke over. I kveld møtes prisvinnerne på bankett på Slottet, i morgen er det møter og på lørdag er det forelesninger i Uppsala, før de reiser hjem til Trondheim. Døtrene Ailin og Isabel reiste hjem i dag.