Den første gjesten kom tidlig i vår, så kom en til. Siden har det ballet på seg.

I sommer har seks pinnsvin gjestet hagen til Marit Solhaug og samboer Dag Ove Ørsnes. Og gjestene forventer at mat legges ut. Om ikke kommer de på trappa og myser inn, som for å minne vertinnen om at hun må se til å diske opp godsaker.

Royal mat

- Det går mye i Royal Canin katte- og hundemat. Og vann. I begynnelsen la jeg maten på fat, men etter hvert som de har blitt flere har de begynt å små-knuffe. Så nå strør jeg tørrforet ut på gårdsplassen, sier Marit Solhaug (49).

De ubudne, men like fullt velkomne gjestene, pleier å dukke opp en etter en fra halv syv-tiden på kvelden. Noen timer senere er alle samlet rundt maten.

- De er godt vant med folk. Dersom samboeren min er ute og mekker bil, så kan de gjerne gå mellom beina hans.

Husvarm

- Er det ingenting ved denne okkupasjonen som skaper bry?

- Nei, vi synes bare det er koselig. De holder mus og snegler unna.

Så glad i gjestene sine er Marit Solhaug blitt at hun og samboeren vurderer å lage permanent bosted for sine runde, firbeinte venner.

- Jeg har vært på nettet og søkt opp hvordan vi kan lage pinnsvin-hus. Trekasser med isolasjon, godt med løv og høy vil duge. Men de er såpass mange at det trolig blir et rekkehusprosjekt, ler Marit Solhaug.

Mye tyder på at pinnsvinene har bosted ovenfor gamle E6. Marit og samboer bor på nedsiden, mot sjøen.

- Det betyr at de daglig må krysse veien og vi er litt redd for at de skal bli påkjørt.

- Har de fått noe navn? Lyder en av dem navnet Bolla, kanskje?

- Nei. Men det navnet passer nok til flere av dem. De er nokså trinne. Det er ordentlig smatte-kor når de spiser. Vi kaller dem foreløpig for pinnsvingutta. Men det er trolig både hanner og hunner blant dem.

Matmor: Marit Solhaug har seks pinnsvin i kost, nå vurderer hun å gi loji til dem også.
Smaklig måltid: Pinnsvinene til Marit er særdeles glad i tørrmat til katter. Foto: Foto: Marit Solhaug
Pinnsvin-snadder: Pinnsvinene til Marit er særdeles glad i tørrmat til katter. Foto: Foto: Marit Solhaug