– Vi vil ha en levende midtby med en infrastruktur som folk trenger. Derfor går vi blant annet inn for å gjenåpne Kalvskinnet skole i løpet av valgperioden.

Det sier Venstres to toppkandidater ved valget i Trondheim, Jon Gunnes og Lucie Katrine Sunde-Eidem. De mener det finnes andre tema i valgkampen enn eldreomsorg og peker på Trondheim sentrum. De ønsker i første omgang å åpne de fire første årstrinnene på Kalvskinnet. Senere i perioden bør skolen utvides til syv trinn.

Gunnes og Sunde-Eidem ønsker å bidra i Midtbyen der politikerne har mulighet, nemlig å legge til rette for at folk får de tilbudene de trenger, som barnehage og skole.

Hverdag uten bil

– Boligbyggingen bør konsentreres til områdene nært Midtbyen, som Nyhavna, Brattøra og Bakklandet. Dermed kan vi skaffe folk en hverdag uten bil, sier Sunde-Eidem.

Venstre-kandidatene er opptatt av kultur og ønsker at Olavshallen i sin helhet forbeholdes kulturen. De to mener det blir altfor lenge å vente på et nytt kulturhus, for eksempel på Nyhavna.

– Det kan fort ta 15–20 år. I dag velger vi bort nytt kulturhus og satser på en opprusting av hele Olavshallen.

NTNU på Leüthenhaven

De to er særlig opptatt av Leüthenhaven der de mener trondheimspolitikerne har skuslet bort muligheten for en god løsning for andre gang. Planen har vært et nytt, kommunalt administrasjonsbygg, men dette er i praksis nå lagt på is. Erkjennelsen av at Trondheim kommune ikke kan bygge til halvannen milliard på Leüthenhaven, har spredd seg i de fleste partiene. Andre aktører må på banen.

– Vi mener Statsbygg må på banen. NTNU trenger lokaler i dette området, spesielt når det nå kan gå mot samling. I tillegg kan det bygges studentboliger, og vi må få på plass den vedtatte parken.

Godtar byråd

Venstre har tradisjonelt vært motstander av parlamentarisme, men utviklingen krever mer profesjonelle politikere. Derfor har partiet snudd i spørsmålet.

– Vi tror det blir mer spennende å drive politisk virksomhet i et parlamentarisk system. Det er mange grunner til å si nei, men politikken er etter hvert blitt så omfattende at det blir vanskelig å holde på kun på fritiden. Trondheimsbudsjettet er jo nå på 14 milliarder kroner. Det sitter Venstre-representanter i byråde både i Oslo og Tromsø. Begge steder er partiets representanter fornøyde med systemet.

Gunnes understreker at trondheimspartiet nå har et årsmøtevedtak på å åpne for parlamentarisme.

– Men vi er bekymret for åpenheten. Vi må ha åpne prosesser. Vi er allergiske mot bøttekottene. Derfor må vi få en modell som sikrer åpenhet. Det skal vi klare i forhandlinger med de andre partiene.

Takket nei til Rita

Rita Ottervik ringte Jon Gunnes valgnatten for fire år siden og tilbød varaordførervervet. Venstre hadde fått 60 stemmer mer enn SV, og ordføreren fant det derfor naturlig å ringe Gunnes først. Men Venstres toppkandidat takket nei.

– Bystyregruppa vår avgjorde. Vi hadde en god dialog om saken, men konklusjonen ble at partiet ikke var modent for oppgaven. Det var også usikkerhet knyttet til politikken som koalisjonen ville føre, blant annet når det gjaldt trepartsamarbeidet og klassisk naturvern.

Gunnes sier at partileder Trine Skei Grande aldri var inne i bildet den gangen. Dette ble en sak lokalpartiet fikk avklare på egen hånd. Dessuten hadde Venstre da som nå budsjettsamarbeid med Høyre.

Ny invitasjon

– Rita inviterer igjen Venstre til å bli med i storkoalisjonen etter valget. Dere har nå signalisert et slags ønske om å bli med. Hvor aktuelt er det?

– Vi tar ingen beslutning om dette før valget og før vi vet hvilken tillit vi får av velgerne. Vi må få klarhet i hvem som skal styre byen videre. Blir det borgerlig flertall, blir det borgerlig ordfører. Den ferske målingen gir oss tre mandater. Det er for dårlig. Målet er syv prosent og fem representanter. Vi ønsker gjennomslag for Venstres politikk.