Må foreviges: Rune Karlsen i Fjordrafting Nidaros tar villig bilder av cruiseturistene under turen. Foto: OLE MARTIN WOLD

Mandag ettermiddag har klokken så vidt bikket over ett og cruiseturistene strømmer ut.

Båten Costa Mediterranea har lagt til kai med sin lengde på nesten 300 fot, og skal ligge ved cruiseanløpet i Trondheim havn noen timer før ferden går videre til Bergen.

En studie utført av Universitetet i Bergen viser at cruiseturistene legger igjen minst penger der de går i land – hvis de i det hele tatt forlater skipet. Bare 60 til 70 prosent av cruiseturistene velger å forlate båten når den ligger til kai.

Mye tyder likevel på at Trondheim frister mer i sommersola enn soldekket på cruisebåten denne mandagen.

En tur på sjøen

Noen tar en spontan sightseeing i sentrum, mens andre velger aktiviteter med litt mer adrenalin. Frau Koop er en globetrotter og reiser ofte på cruise. Nå er hun med Costa Mediterranea på reisen fra Hamburg til Nordkapp, og har meldt seg på fjordrafting i Trondheimsfjorden sammen med ti andre eventyrlystne.

– Jeg elsker fart og spenning. Det skal helst skje noe, og jeg liker ikke å sitte i ro, ler den entusiastiske tyskeren. Hun har blant annet hoppet i strikk i Namibia og raftet i New Zealand. En tur på fjordrafting i Trondheimsfjorden er derfor midt i blinken for den spreke damen.

Catherine og Philippe Rebord fra Sveits har også meldt seg på,.

– Vi hadde lyst til å gjøre noe annet enn å bare gå rundt og se byen. Nå håper vi på litt fart og spenning, ler Catherine. Sammen med mannen Philippe er hun på sin første tur i Norge, og nå venter en tur med RIB.

Bølger og høy fart

Antallet cruiseturister som legger til kai i Trondheim vil i år overstige 80 000. Ifølge Børre Tangen i Fjordrafting Nidaros vil turistene i dag mer enn bare å kikke seg rundt i byen.

– Vi jobber tettere opp mot cruiseturistmarkedet og har et strukturert samarbeid med cruisebåtene. Mange ønsker seg fart og action, men vi ønsker i tillegg også å vise at Trondheim kan by på mer enn bare Munkholmen og Nidarosdomen. Bølger og høy fart er viktig, men også det å ta med turistene en liten tur oppover elveløpet langs bryggerekkene gir dem en smak på litt mer av det Trondheim kan by på, sier Tangen.

Høyere bølger

De fartslystne turistene fra Tyskland, Sveits og Østerrike har klatret ombord i RIB-en og er klare for eventyr. Etter litt sikkerhetsinformasjon fra Rune Karlsen tøffer RIB-en ut fra piren.

Ute på fjorden starter eventyret og turistene får sett litt av kyststripa før farten settes opp. Smilene brer seg og saltvannet setter seg i håret. I RIBen er det god stemning, og turistene vil ha mer. Etter vel en time har de også fått sett litt av Munkholmen, Korsvika og ferjeanløpet på Flakk.

– Bølgene var høyere på New Zealand, men dette var en veldig fin tur, oppsummerer Frau Koop fornøyd.

Tommel opp: Båtfører Børre Tangen får positive tilbakemeldinger etter endt tur. Foto: OLE MARTIN WOLD