Til våren vil Jan Tore Sanner konkludere. Yngve Brox og Tore O. venter i spenning. Foto: RICHARD SAGEN

– Da blir Trøndelag delt i tre, advarer stortingsrepresentant Marit Arnstad og får spontan støtte fra fylkesordfører Tore O. Sandvik i gangene på Trøndelagsmøtet.

LES KOMMENTAR: Sanners glideflukt bort fra en dårlig idé

Tirsdag var de sammen med hele etablissementet av politikere og næringslivsfolk i trønderfylkene for å diskutere kommunereform.

– Må legge ned Trøndelag

Hele syv deltakere i panelet trengte seg sammen og fikk Høyres Yngve Brox til spontant å ty til Aps gamle slagord: «Alle skal med».

– Det er umulig å binde sammen Bindal i nord og Rindal i sør. Da får vi et rest Sør-Trøndelag, et rest Nord-Trøndelag og et rest-Trondheim. Trondheim må slutte å tenke bare på seg selv, og være seg selv nok. Dette er en strategi særlig Høyre og Frp fronter. De argumenterer ensidig utfra Trondheim bys synsvinkel. De ser ikke regionen under ett, sier Arnstad og Sandvik tilføyer:

– Dersom Trondheim får byfylkestatus, etter mønster fra Oslo, får vi en tredeling av Trøndelag, og da må vi legge ned resten av Trøndelag.

– Legge ned...?

– Ja, og derfor er byfylke en umulig modell. Jeg tror ikke dette blir noe av, sier Sandvik.

Store motkrefter

Kommunalminister Jan Tore Sanner var invitert til Trøndelagsmøtet for å snakke om «Byregion og rest-Trøndelag». Det ønsket han ikke å gjøre og forandet tittelen til «Sterkere kommuner i Trøndelag». For Høyre toner nå ned ønsket om «byfylket Trondheim».

Samtidig er det ingen tvil om at både Høyres Yngve Brox og Aps Rita Ottervik ønsker nye oppgaver til Trondheim. Ottervik er opptatt av samferdsel og barnevern, Yngve Brox mener det er bedre for videregående skoler og kollektivtrafikken at Trondheim får dagens fylkeskommunale oppgaver.

Men midt i diskusjonen applauderer altså Høyres kommunalminister Jan Tore Sanner at Nord- og Sør-Trøndelag skal slå seg sammen. Til tross for at Høyre og Frp har programfestet kun to nivåer.

– Hvis nord og sør blir slått sammen vil Høyre/Frp-regjeringen gi den nye storregionen nye oppgaver?

– Nå varslet den forrige regjeringen en stor regionreform som det ikke ble noe som helst av. Et enstemmig storting har sagt at vi skal ha tre nivåer, og det legger vi til grunn for det videre arbeidet. Jeg akter ikke å dra de konklusjonene nå, sier kommunalminister Jan Tore Sanner til Adresseavisen.

Ingen nye oppgaver

– Vil Nord-Trøndelag i sin nåværende størrelse kunne få tilført nye oppgaver, slik Sp ønsker?

– Det er ikke aktuelt, konstaterer Jan Tore Sanner i sitt eneste utvetydige svar.

– Med andre ord: Det er aktuelt å gi større oppgaver til et sammenslått Stor-Trøndelag?

– Jeg er i hvert fall glad for at det tenkes nye tanker om struktur og organisering - det er 50 år siden sist. Når de politiske lederne i Nord- og Sør-Trøndelag har tatt initiativ til dette, applauderer jeg det.

– Samtidig skaper Høyre-representanters ønske om et byfylke redsel i andre deler av Trøndelag, og vil kunne sette kjepper i hjulene for tankene om et stor-Trøndelag?

– Det forstår jeg ikke. Det er bare i Trøndelag dette med byfylke er en diskusjon. Det er ikke noe galt med en diskusjon, men jeg forstår ikke frykten. Små og store er avhengige av hverandre.

– Byfylke uaktuelt

Arnstad tror ikke Sanner har stortingsflertallet med seg når han sier det er uaktuelt å gi dagens Nord-Trøndelag nye oppgaver. Det tror imidlertid Tore O. Sandvik.

– To ting har blitt tydelig her: Byfylke er uaktuelt. Og Nord-Trøndelag alene får aldri nye oppgaver, sier Sandvik.

I debatten på møtet hadde Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) en litt annen innfallsvinkel enn sin partikollega på fylkeshuset:

– Det er pussig å høre meddebattanter snakke ned Trondheim. Skal vi lykkes i Midt-Norge, er vi avhengige av forskning og kunnskap, ellers kan vi pakke sammen hele gjengen. Vi må snakke opp hverandre. Trondheim må få flere oppgaver slik at vi lykkes i å bli sterkere, og dermed kan løse samfunnsutfordringer bedre. Selv ønsker jeg primært en stor-region med Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, fremholdt Trondheims-ordføreren, noe som fikk kommunalminister Jan Tore Sanner til å replisere lakonisk:

– Regionen vokser stadig, hører jeg. Da jeg kom hit i dag, var det Nordmøre som skulle inkluderes. Nå er det hele Møre og Romsdal som skal med, smilte han og fortsatte:

– Man må ikke ha så store ambisjoner at man ikke får til noe som helst.

Tidligere på dagen hadde forsker Knut Vareide ved Telemarksforskning helt malurt i reformbegeret:

– Å flytte kommunegrenser i seg selv vil ikke forandre stort. Næringslivet har aldri vært opptatt av kommunegrenser og folk pendler fritt. Jeg ser ikke at en kommunereform vil skape noe nytt, sa han.

Sier lite Jan Tore Sanner velger å være tydelig på minst mulig. Men én ting var han kategorisk på: Velger Nord-Trøndelag å stå alene, får ikke fylket flere oppgaver. Foto: RICHARD SAGEN