«Vi bestemmer hvor deilig du er fra én til ti»

På sosiale medier florerer det av profiler der barn ned i 9-10-årsalderen deler bilder av seg selv for å få et tall på hvor pene, kjekke eller deilige de er. Spesielt på Instagram finnes det mange anonyme, men offentlige, profiler der bilder blir delt videre og karaktersatt. Flere av dem har opphav i Trøndelag, og blir ofte kalt et beskrivende navn som for eksempel «Trøndelags fineste og kjekkeste».

– Folk legger ut stygge bilder av andre på de profilene, bare for å være slemme, sier Birgitte Rosenlund, tiendeklassing ved Charlottenlund ungdomsskole.

Ødeleggende for seltilliten

Birgitte og klassekameraten Kristian Myklebust (15), og niendeklassingene Håvard Moum (14) og Malin Eikebrokk (14) har alle hørt om disse profilene. De sier at «kåringsgrupper» på sosiale medier ikke bare skaper et press, men også fører til mobbing og dårlig selvtillit.

– Det er en konkurranse om å få flest likes på bildene. De som har få, blir sett ned på og kan bli mobbet, sier Kristian.

– Jeg synes det kan skli ut litt. Det kan ødelegge selvtilliten til de som legger ut bilder. Mange legger nok mye i det og bruker veldig mye av fritiden sin på å ta et ordentlig bilde, legger Håvard til.

Sletter ikke bilder

Flere av barna som har delt bilder på profilene, har kommentert i etterkant at de vil ha det slettet. Noen skriver også at bildet er blitt delt uten deres tillatelse. Til tross for dette ligger bildene fortsatt tilgjengelig på de offentlige profilene.

– Disse gruppene burde slettes dersom det fører til mobbing. Er det også sånn at bilder blir delt uten samtykke fra den som har opphavsrett på bildet, burde de definitivt slettes, sier Runar Skaare, rådgiver i slettmeg.no.

– Problemet her kan jo være at barn, spesielt de under 13 år, kanskje ikke tør å si ifra dersom bilder av dem blir delt ulovlig. Aldersgrensa på sosiale medier er 13, så da risikerer de at deres egen profil også blir slettet, fortsetter han.

Blir påvirket

«En 8,8 av 10 - kjekk!», «10 av 10», «Nydelig, snuppa!».

Mange av kommentarene under bildene er av den hyggelige sorten, men langt ifra alle: «11 av 100», «Jævla taper», «Men er du kjekk…Eeeh, nei», «Æsj!!».

Torild Eva Lauvås, seksjonsleder ved Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) ved Saupstad, tror det er flere problemer ved disse gruppene. Hun tror det store fokuset på utseendet kan føre til at barnet legger for mye vekt på det ytre og overser andre kvaliteter, men hun tror de negative kommentarene under bildene er verst.

– De fleste barn og unge blir emosjonelt påvirket av negative kommentarer. De kan føre til at barna mister troen på seg selv og dermed bidra til tilbaketrekning, skolevegring og depresjon, forklarer hun.

Mobbeforum

Lauvås er redd for at barna som føler seg mobbet ikke tar kontakt med voksne personer og forteller om opplevelsene de har på sosiale medier.

– Slike profiler kan bli potensielle mobbeforum, og flere kan velge å holde denne mobbingen skjult fordi de føler skam. Det betyr at de ikke søker støtte hos venner og familie selv om kommentarene er veldig stygge.

– De som legger ut bilder av seg selv i grupper som dette ønsker en bekreftelse og en vurdering av utseendet sitt. De vet nok at de utsetter seg for negative kommentarer, men det er ikke sikkert de er emosjonelt forberedt, fortsetter hun.

Løsningsforslag

Ungdommene ved Charlottenlund tror det hadde vært bedre om det ikke var mulig å gi tilbakemeldinger på det man deler.

– Det hadde sikkert vært best om det ikke var mulig å like bilder, sier Malin.

– Nå dømmer jo mange folk etter hvor mange likes dem har, avslutter Birgitte.

F.v. Håvard Moum (14), Kristian Myklebust (15), Malin Eikebrokk (14) og Birgitte Rosenlund Grøn (15) er alle forsiktige med hva de deler på sosiale medier. Foto: Kjell A. Olsen