Seks innvandrerkvinner kommer gående inn i biblioteket for å stemme. Den ene røper at hun skal stemme Høyre, eller sovepartiet, smiler hun. Men ingen vil i avisa.

Det mener imidlertid Aina Myrvold (23), opprinnelig fra Eidsvold, er greit. Hun er en av dem som synes det var vanskelig å bestemme seg i år. Det sto mellom Arbeiderpartiet, som hun har stemt tidligere, Senterpartiet eller De Grønne. Hun røper at det ble grønt.

- Var veldig i tvil

- Jeg var veldig i tvil. Miljø er den viktigste saken for meg. Og så er jeg opptatt av flyktningspørsmålet. Jeg synes man skal tenke mer på hvilke ressurser folk som kommer har, enn hvilke utfordringer som kommer, sier hun og tilføyer:

- Jeg har lyst å hjelpe til. Penger har jeg ikke så mange av, jeg er ennå student, men jeg tenkte at jeg kunne bruke av tida mi. Hjelpe folk til å bli kjent, og forstå hvilket samfunn de har kommet til, sier ergoterapeuten som nå tar en master i klinisk helsevitenskap.

Myrvold har også tenkt at bybane kan være bra, uten å ha bestemt seg helt.

- Det jeg ikke forstår noe av er dem som klager, men som ikke stemmer. Det henger ikke helt på greip. Jeg ønsker å bruke stemmeretten min. Det er spesielt å stå der inne i valgavlukket, jeg tok på flere stemmesedler, før jeg la dem tilbake. Det er ikke enkelt å velge, men det er godt å ha gjort det, konstaterer hun.

Grønt

Ut av hovedbibliotekets dør kommer Mette Bjørnsdatter Hafskjold (30). I motsetning til Myrvold var hun ikke i tvil ett sekund.

- Jeg har vært med i valgkampen i år. Det har vært utrolig artig, sier hun og røper at hun til vanlig er støttemedlem, men at hun stiller opp som frivillig i valgkampen. For De Grønne.

- Det har bare vært morsomt i år. Folk har kommet og sagt at de har angret på at de har forhåndsstemt på andre, trygge, gamle partier – og i stedet ville stemme på oss. Jeg synes De Grønne har fått til så mye her i Trondheim, sier Hafsskjold som stemte partiet for første gang allerede i 2001.

- Det er bare De Grønne som tør å si at vi faktisk må gjøre noe med vårt materielle forbruk, sier hun.

Hun mener De Grønne også er et godt valg på vegne av hunden Delbert, oppkalt etter en bluesartist, fordi partiet har en god dyrevernspolitikk.

Vanskelig tilgjengelighet

Kai Sjølie kommer rett fra stemmeurnen på biblioteket, og innrømmer at det var ikke mye tvil hos han heller. Det ble det samme som sist: Høyre.

- Men det blir nok ikke Høyre i år heller. Og det er ikke sikkert det ville gjort den store forskjellen, sier han. Han tror avisene og tv spiller en stor rolle for hva folk stemmer.

- Det er mange som synes synd i Gahr Støre, og er opptatt av at han bedriver yoga. Det er en del merkelige artikler, sier han. Som næringsdrivende er han veldig opptatt av tilgjengelighet i midtbyen.

- Trondheim har gått gjennom en voldsom forandring. Og det er blitt vanskelig å få tilgang på parkering, sier han som har drevet dykkerforretning i 35 år.