Det viser søkertallene fra Samordna Opptak som ble offentliggjort tirsdag. Psykologistudiet topper statistikken over de mest populære studiene i landet rangert etter førstevalgssøkerne (primærsøkere) per studieplass.

På de neste plassene følger fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo (19,3 primærsøkere per plass), dyrepleierutdanningen ved Norges Veterinærhøgskole (17, 2 per plass) og arkitektutdanningen ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (16,44, primærsøkere per plass).

Arkitektur- og designskolen er også landets mest attraktive lærersted sammenliket med primærsøkere per studieplass med Veterinærhøgskolen og Norges Handelshøyskole på de neste plassene.

Stanser tilbakegang

Totalt er det 92.500 søkere til høyere utdanning denne høsten. Det er første gang på tre år at søkertallene ikke går ned. Den viktigste årsaken til at søkertallene nå er stabile, er at årskullene igjen øker.

Det er flest kvinner (61,4 prosent) blant søkerne, og litt flere kvinner enn i fjor. Blant de litt større utdanningsgruppene er det maritim utdanning (+62,6 prosent) og farmasi (+16,9 prosent) som opplever den største økningen i antall søkere.

Søkningen til realfag, allmennlærer og faglærerutdanning går tilbake. Men flere vil bli førskolelærere, som øker med 15,2 prosent.

Plass på realfag

Det mest populære utdanningsområdet er sivilarkitekt og veterinærstudiene der bare det er plass til en av ti førstevalgssøkerne. På medisinstudiet er det plass til nesten hver femte primærsøker, mens på jusutdanningene kan nesten hver fjerde primærsøker regne med å få plass. Av de 40 utdanningsområdene som listes opp i oversikten fra Samordna opptak, er det bare realfagene som har plass til alle førstevalgssøkerne.

Universitetet i Tromsø har størst økning i antall primærsøkere fra i fjor til i år med 5,4 prosent.

– Jeg er fornøyd med at vi har en stor økning fra i fjor. Vi skal nå virkelig satse på å få dem som har søkt seg til Universitetet i Tromsø, til faktisk å komme hit og starte studiene, sier universitetsrektor Jarle Aarbakke. (©NTB)