I en lagkamp endte N/S i 3 grand med syd som spillefører. Spar dame kom ut fra vest. Hvordan ville du lagt opp spilleføringen? Det ser nokså normalt ut å angripe kløveren, og om den sitter 3-2 er det mer enn nok stikk. Men hva om den fargen sitter 4-1? Da går det ganske sikkert galt med kun to etablerte stikk i kløver.

Motparten får satt opp sparfargen, er det ikke tid til å godspille flere kløverstikk. Da blir spillefører avhengig av en mirakelsits i ruter for å vinne kontrakten. Løsningen er å ikke satse på kløveren, men heller se nærmere på ruteren.

Utspillet vinnes hos syd for å beholde ett inntak til nord. Så spilles ruter ess. Hvis begge følger farge er kontrakten sikker selv med 4-1 i ruter. Hvis vest har K10 fjerde som i vårt diagram, må han i neste stikk legge lavt idet du spiller ruter mot knekten, for hvis han stikker opp har du fire ruterstikk. Idet knekten vinner og øst ikke følger farge skiftes fot. Med to ruterstikk i boks etableres to stikk til i kløver.Det gir 2+3+2+2= 9 stikk.

Hvis ruter sitter 3-2 blir det fire ruterstikk, også ni stikk totalt. Om øst har fire ruter oppdages det i andre ruterrunde (vest kaster et kort i en annen farge). I så fall presser knekten ut kongen og syd har saks over østs ruterbeholdning. Hvis ruteren sitter 5-0 må det etter ruter ess satses på kløverfargen.

Her kan du lese mer om bridge.