Oppvekstdirektør Gunn Røstad overlater til seniorrådgiver Lars Mostad å svare i denne saken. Det er Mostad som har samlet inn informasjonen Adresseavisen kan fortelle om – og som kommunens revisjon nå er i ferd med å ettergå.

Mostad bekrefter at saken kom opp i forbindelse med ett spesielt avvik Adresseavisen hadde en del spørsmål knyttet til, der en gutt var blitt borte.

- Men vi har selvsagt vært klar over at det er en del familier som agerer slik når de kommer i kontakt med barnevernet.

- Hvor alvorlige er disse sakene?

- Det er alvorlig for de barna det handler om, og meget alvorlig når vi vet at mange av dem har vært utsatt for vold eller overgrep.

- Har Trondheim kommune opptrådt forsvarlig i disse sakene?

- Mitt inntrykk av de sakene jeg har gått gjennom er at de er håndtert så bra som det er mulig å gjøre det. Sakene er anmeldt og man har fulgt sporene etter barna for å sjekke hvor da kan oppholde seg. De har sjekket med skoler, barnehager og andre kontakter for å prøve å få tak i dem. Etter en tid blir saken henlagt og man konkluderer med at familien ikke kommer tilbake. I noen tilfeller har man ikke klart å spore dem i det hele tatt.

- Du har ikke sett saker man kunne håndtert annerledes for å skjerme ungen?

- Nei. Ut fra det jeg har sett kunne ikke ting vært gjort annerledes. Familien forsvinner ofte uten å varsle skole eller barnehage og omgivelsene har ikke hatt muligheter til å forutsi at forsvinningen skulle skje. Vi vil likevel gå gjennom våre prosedyrer og kanskje lage en type sjekkliste for slike saker. I tillegg til å anmelde at barnet er forsvunnet, som er blitt gjort, er det en rekke ting som må gjennomføres før man kan avslutte en sak. Derfor blir det også spennende for oss å se hva revisjonen finner når de går gjennom sakene. Slik kan vi sikre bedre rutiner.

- Frykter dere at det kommer til å skje igjen?

- Ja. Vi kan ikke gi noen garantier for at det ikke skjer igjen. Dette er et tema Barne- og familiedepartementet har fulgt tett, og det kom senest nye prosedyrer i hvordan slike saker skal håndteres i desember i fjor. Mitt håp er at man kan få bedre avtaler landene imellom slik at sakene kan følges opp i de landene barna befinner seg.

- I hvor mange av disse sakene har kommunen faktisk overtatt omsorgen?

- Det er i én eller to av sakene. I de fleste tilfellene stikker familiene før barnevernet har iverksatt et akuttvedtak eller en omsorgsovertagelse.