«Anne» (med ryggen til) fortalte om sine erfaringer med Støttesenteret for fornærmede i straffesaker tirsdag denne uken. Tilhørerne var (f.h.) Nina Kristin Brovoll fra støttesenteret, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og Glenn Simon Nerdal fra Frp, politistasjonssjef Arve Nordtvedt, Boel Helgesen fra Trondheim kommune og Hanne Haugen fra støttesenteret. Foto: Rune Petter Ness

Tilbudet i Trondheim er nemlig det eneste i Norge.

I løpet av ti år har støttesenteret i Trondheim hatt kontakt med fornærmede og pårørende i 1120 straffesaker, og har dermed hjulpet over 3000 personer i Sør-Trøndelag.

Dømt til fengsel

Etter at «Anne» fikk mistanke om at mannen hun var sammen med hadde begått overgrep mot personer i familien hennes, fikk hun kontakt med støttesenteret via lensmannen i kommunen hun bor. Hun hadde da allerede møtt flere instanser i det kommunale hjelpeapparatet om saken.

– Når jeg gikk ut fra støttesenteret første gang, følte jeg meg mye roligere. Jeg tenkte at dette skulle jeg klare. Jeg hadde møtt en person som trodde på meg, en jeg stolte på, sier «Anne».

For to år siden ble eksmannen hennes dømt til flere års fengsel, for å ha forgrepet seg på og utøvd vold personer i familien hennes.

– Dette støttesenteret er det eneste i Norge. Så heldig at akkurat jeg kom i kontakt med dem, tenker jeg. Hva med personer som ikke har et slikt tilbud, hvilken oppfølging får de om de skulle oppleve det samme som meg, spør hun.

Tilgjengelig døgnet rundt

– Målet vårt er å gi de fornærmede en rød løper inn til hjelpeapparatet og politiet, forklarer Hanne Haugen, som sammen med Nina Kristin Brovoll utgjør støttesenteret, som holder til ved politistasjonen i Trondheim.

De fleste henvendelser til senteret kommer fra kriminalvakta ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

– Vi er tilgjengelig 24 timer i døgnet hele året og det skal ikke gå mer enn 48 timer fra vi får melding fra politiet om en sak, til vi kontakter de fornærmede eller pårørende. Det klarer vi å holde, sier Haugen.

Målet for senteret er å forebygge skade ved rask tilgjengelighet og ved å gi faglig støtte og oppfølging til fornærmede. Haugen og Brovoll følger dem gjennom straffesakskjeden fra anmeldelse til eventuell rettskraftig dom eller henleggelse.

Vil styrke offeromsorgen

Denne uken møtte en delegasjon Frp-ere opp på politihuset for å lære mer om arbeidet til støttesenteret. Ulf Leirstein, som sitter i justiskomiteen på Stortinget for Frp, sier til Adresseavisen at partiet ønsker at det opprettes lignende senter i resten av landet.

– Det ligger allerede i regjeringsplattformen at vi skal få til en skikkelig offeromsorg i Norge, og her tror jeg kanskje at vi har modellen. Det er gledelig at noen har trukket opp stien. Look to Trondheim, sier Leirstein.

– I og med at dere har en kortere vei til justisministeren enn andre, blir det vel nå opprettet slike senter i resten av landet?

– Det handler om ressurser. Målet er at vi skal skaffe mer midler til å styrke offeromsorgen, slik at man ikke trenger å nedprioritere noe annet, sier Leirstein, hvorpå stortingskollega Åse Michaelsen legger til:

– Vi må heller ikke glemme at vi er en mindretallsregjering, og må søke flertall for dette i Stortinget.

For to år siden nedsatte Frp et utvalg for å se på offeromsorgen her i landet. De har jobbet uavhengig under ledelse av Michaelsen og i august overleverte de en rapport med 29 forbedringspunkter til justisminister Anders Anundsen. I et av punktene foreslår de å opprette lokale offersenter over hele landet.

Lettelse for politiet

Justisministeren besøkte også støttesenteret i Trondheim tidligere i år. Da fikk han klar beskjed fra Hanne Haugen:

– Vi sa til justisministeren at vi synes det er trist at det bare trøndere som har et slikt senter. Vi mener dette er en unik idé, noe gjennomføringen har vist, sier Haugen.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt forteller at det føltes som en lettelse for politidistriktet da støttesenteret ble opprettet for ti år siden.

– Politiet har tradisjonelt hatt fokus på gjerningsmannen. Når det gjaldt ofrene, følte vi ikke at vi hadde kapasitet til å hjelpe, eller at det kanskje ikke var vårt bord. Men vi hadde en dårlig følelse av at samfunnet sviktet. Da vi fikk støttesenteret var det som om en bør falt fra våre skuldre. Vi fikk et profesjonelt opplegg som kunne ivareta offeret, sier Nordtvedt.

Fakta om for Støttesenteret for fornærmede i straffesaker:

Startet i 2004 som et prosjekt initiert av Trondheim kommune, Trøndelag statsadvokatembeter, Konfliktrådet i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fra 2007 etablert som fast tiltak finansiert av Trondheim kommune og Sør-Trøndelag politidistrikt sammen.

Målgruppen til senteret er integritetskrenkede personer, først og fremst ofre for vold i nære relasjoner og sedelighetsforbrytelser.

I 2013 hadde senteret kontakt med fornærmede og pårørende i 151 straffesaker. Over halvparten av sakene dreide seg om vold og overgrep i nære relasjoner, mens 29 prosent av sakene dreide seg om seksuelle overgrep.