Terrorister truer Norge. Bevæpnede politimenn, bemanning på fylkets knutepunkter og tjenestemenn som er innstilte på å måtte returnere fra ferie.

Politimesteren har aldri opplevd lignende og tar trusselen svært alvorlig.

- Når ble du varslet om terrortrusselen?

- Jeg ble kjent med den onsdag kveld.

- Hvilke konkrete tiltak ble gjort da?

- Da var det en forberedende fase, og vi aktiverte planleggingstiltak morgenen etter.

- Hvor alvorlig ser du på terrortrusselen?

- Meget alvorlig. I det ligger det også at det er en uvanlig situasjon for politiet.

- Hvor lurt tror du det er av PST å være såpass åpen om terrortrusselen?

- Nå har vi en viss erfaring med hvordan det er å holde ting hemmelig. Åpenheten tror jeg er positiv både for samfunnet, politiet og andre etater. På denne måten får vi gjort de nødvendige forberedelsene og varslingen til publikum, slik vi ikke har gjort tidligere.

- Alle politifolk i fylket er nå bevæpnet. Hvor uvanlig er det?

- Det at alle er bevæpnet er ganske uvanlig. Vi bevæpner politiet i jevne og ujevne mellomrom, i forbindelse med andre oppdrag hvor det er nødvendig.

- Kan du huske at det har blitt gjort tidligere?

- Jeg kan faktisk ikke huske at det har skjedd før. Det er det som gjør hele denne situasjonen veldig uvanlig for oss også.

- Etter at dere gikk ut og ba folk komme med tips, hvordan har responsen vært?

- Jeg vet at det har kommet inn en del tips som vi har registret og plassert i datasystemet hvor de skal være. Det er det jeg kan si.

- PST har informasjon om at trusselen kommer fra en ekstrem islamistisk gruppe i Syria. Hva tenker du om at det kan oppstå stigmatisering av muslimer?

- Det er viktig å være var på at vi ikke peker ut grupper og syndebukker. Vi må ikke skape gnisninger mellom grupperinger.

- Hva vet dere om ekstremistiske miljøet blant muslimer her i Trondheim?

- Personlig vet jeg veldig lite. Men hva politiet vet kan jeg ikke gå inn på.

- Olavsfestdagene er i utgangspunktet en kristen festival. Frykter dere at noe kan skje i forhold til den?

- Vi frykter ikke noe først og fremst på grunn av at festivalen har et religiøst tilsnitt. Men det som jeg oppfatter av betydning i denne sammenhengen, er at det blir en tett ansamling av mennesker på et konsentrert område.

- Tror du denne type trusler vil bli mer vanlig i fremtiden?

- En ting er hva jeg tror, en annen ting er hva jeg frykter. Trusselnivået har vært økende og jeg frykter at vi antakelig må være forberedt på at vi vil oppleve det flere ganger i fremtiden.

- Andre politidistrikt har kalt inn folk fra ferie. Hva har dere gjort?

- Foreløpig prøver vi i størst mulig utstrekning å unngå å kalle inn folk fra ferie. Vi har derimot en del folk på arbeid, som er innstilt på å jobbe mer enn vanlig arbeidstid.

- Hva om beredskapsnivået trappes opp?

- Da må vi se hva opptrappingen består i, og ta stilling til spørsmålet da. Vi er forberedt på å måtte kalle inn folk fra ferie dersom behovet melder seg. Men foreløpig har vi full kontroll.

- Føler du litt på at Sør-Trøndelags sikkerhet hviler på dine skuldre?

- Jeg føler at jeg har et ansvar, men skuldrene mine er plassert akkurat der de har vært før. De har verken kommet langt opp eller ned. Dette tror jeg skal gå bra.

- På en skala fra en til ti, hvor trygge skal trønderne føle seg?

- Det er ingen grunn til å føle seg utrygg. Hvis trygghetsfølelsen var ti før, tror jeg vi skal kunne si at den er ti nå også. Politiets reaksjon på denne trusselen er nettopp for å skape trygghet. Den er også for å vise eventuelle terrorister at vi er forberedt på det som kan komme.

- Til slutt: Hva har du å si til dem som føler seg utrygg?

- Jeg ser egentlig ingen grunn til at man skal føle utrygghet. Hvis man gjør det har ikke politiet gjort en god nok jobb. Jeg er mer opptatt av at folk melder fra til politiet hvis man mener å ha observert noen som er av politiets interesse.