Butikksjef Birgitte Følstad, ved Vinmonopolets utsalg på Røros, opplevde besøk av en organisert tyvebande fra Øst-Europa den 19. august i år.

Nå er sikringstiltakene mot butikktyveri fra Vinmonopolets utsalg på Røros styrket.

Tyverialarm på flaskene

Tidligere var en del av varesortimentet utstyrt med usynlig tyverialarm. Nå er utsatte merker også utstyrt med godt synlige alarmbrikker halsen.

– Vi vet med sikkerhet at vi også har hatt ett lignende tilfelle tidligere i år, men det oppdaget vi først i ettertid. Under våre hyppige rutinekontroller forsto vi sammenhengen mellom et besøk av flere østeuropeere i butikken og det svinnet vi oppdaget litt senere, sier Følstad.

Tre inne og en i bil utenfor

Hun forteller at banden som var på besøk i august opererte med tre personer inne i butikken, mens en fjerde befant seg like utenfor i en ventende bil. Alle fire var mellom 30 og 50 år.

– En av mennene i butikken henvendte seg til meg og forsøkte å holde min oppmerksomhet, mens de to andre forsynte seg med flasker som de puttet i innvendige lommer på spesialsydde jakker, forteller Følstad.

Tatt etter besøk på Støren

Hun forsto opplegget da hun hørte at en av mennene rev ned en flaske som ble knust i gulvet. Men hun foretok seg ingenting før de tre forlot butikken og for-vant sammen med den fjerde i bilen utenfor.

– Da ringte jeg politiet, som kom kort etterpå, og varslet naboutsalgene både sør og nord for Røros om besøket vi hadde hatt. Litt senere på dagen fikk jeg telefon fra utsalget på Støren, hvor de samme mennene hadde vært på ferde. Ikke lenge etter ble de samme mennene pågrepet av politiet mellom Støren og Trondheim, sier hun.

De seks brennevinsflaskene fra Røros ble beslaglagt, og senere destruert av Vinmonopolet. Hva som skjedde med varene fra Støren vet hun ikke.

– Men de fire ble nok løslatt samme dag, fordi dagen etter fikk vi melding fra våre kolleger både på Melhus og i Malvik, om at også de hadde hatt besøk. På Malvik tok butikksjefen tak i en av dem, og fikk dermed avverget et nytt tyveri, sier Følstad.

Hun mener at tyvene først og fremst er ute etter lett omsettelige brennevinsmerker, samt dyr konjakk og champagne. Følstad har inntrykk av at den synlige tyverialarmen rundt flaskene virker preventivt, slik hensikten er.

– Vi har også opplevd lokale brennevinstyver, men det har vært ytterst sjelden. De siste ti årene har vi kanskje hatt ett slikt tilfelle pr. år i gjennomsnitt, sier Birgitte Følstad.

- Sommerplage i distriktene

– Det totale omfanget av denne typen tyverier er ikke veldig stort, men det dukker opp hver sommer, sier distriktssjef Frode Schevig i Vinmonopolet.

Han bekrefter at en rekke polutsalg har vært utsatt for tyveriraid av østeuropeiske gjenger.

– Dette er først og fremst en sommerplage, men vi føler at vi har rimelig god kontroll, og gode interne varslingsrutiner virker også godt preventivt sammen med tiltak som synlig og usynlig tyverisikring av varene, sier han.

Schevig har ikke umiddelbart tilgjengelige tall for omfanget av tyveriene, men sier at problemet er «håndterbart» og at Vinmonopolets svinnprosent fra butikkene er lavere enn i varehandelen for øvrig.

Stjeler for å selge

Politioverbetjent Morten Johnsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier at problemene med organiserte tyverier fra polutsalgene først og fremst ser ut til å gjelde polutsalg utenfor de større byene.

– Ute i distriktene har utsalgene mindre bemanning og færre kunder, slik at det blir enklere for de organiserte gjengene å operer der, sier han.

Morten Johnsen kommenterer den tilsynelatende selvmotsigelsen i at østeuropeere stjeler brennevin i Norge, samtidig som det smugles mye brennevin hit fra nettopp Øst-Europa på følgende vis:

– Det blir jo enda billigere å stjele brennevinet her for videresalg, enn å kjøpe det f.eks. i Polen for så å frakte det til markedet i Norge.

Både dyre og lettomsettelige polflasker er nå utstyrt med synlig alarm i utsalgene, der det også finnes usynlig alarm på mange av varene. Foto: Geir Tønset
Klamp om halsen: Både dyre og lettomsettelige polflasker er nå utstyrt med synlig alarm i utsalgene, der det også finnes usynlig alarm på mange av varene. Foto: Geir Tønset