Mange elgjegere ser helst at du dropper soppturen den første uken av elgjakta. Men dersom du likevel tar deg en tur til skogs, bør du sørge for ikke å gå kledd i elgens farger.

– Folk bør absolutt bruke skogen også under jakta, men det er greit å ha på seg noen godt synlige og fargerike plagg. Så er det likevel kjekt om det er minst mulig trafikk i skogen spesielt den første uken i elgjakta, sier rådgiver Tomas Lillehagen i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Plass til alle

Det har også tradisjonelt vært slik at i tettbygde strøk aksepteres større trafikk, men jegere og turfolk tar gjensidig hensyn til hverandre. Ute i distriktet har jegerne i større grad dominert utmarka den første uken.

Viltforvalter Paul Harald Pedersen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener også at det skal være plass til alle, selv under elgjakta.

– Dette går normalt veldig greit hvis begge tar hensyn til hverandre. Når det er jakt i et område tar turgåerne hensyn til det.

Flest skutt første uka

Pedersen sier at rundt 60 prosent av elgkvoten fylles den første uka av elgjakta.

– Og turgåerne bør kanskje ikke kle seg ut som elg?

– Det er alltid en fordel å ha på seg klær så de er synlige, det praktiserer også elgjegerne. Samtidig er det strenge krav til jegeren før han avfyrer skudd. Han skal vite hva han skyter på.

Turlag i åpent lende

Fosen turlag gjennomførte sin siste fellestur sist helg, og nå er det bare de meste entusiastiske turgåerne som trekker i elgutsatt terreng. Leder Petter Dybdahl i Fosen turlag sier det fortsatt blir turer under elgjakta.

– Å, ja da! Det er været som avgjør om det blir tur eller ikke, men vi trekker i mer åpent lende under jakta. Medlemmene av laget er godt vant og trekker i signalrødt om nødvendig, sier Dybdahl.

Dybdahl og den harde kjerne av turkameratene Even Kristoffersen, Ola Troseth og Knut Gilboe i Rissa innrømmer at de er litt skuddredde.

– Og blir det for ille sender vi fruene ut i bærskogen, spøker Gilboe.