Dermed må foreldrene Heidi Marie Holt og Espen Skarstein Kolberg låne ut gjesterommet til bestemødrene slik at de får hverdagen til å gå opp.

- Vi begynte begge i ny jobb 1. desember. Noe av det første vi måtte gjøre var å søke om å få redusert stilling. Det føltes ikke særlig bra, sier Espen.

Køen øker

I november fortalte Adresseavisen om den spesielle barnehagesituasjonen i Trondheim: 400 barnehageplasser står nå ubenyttet i kommunen.

Samtidig står 69 barn som i høst har fylt ett år, uten barnehagetilbud. Køen øker for hver uke som går: Totalt har kommunen registrert 173 barn som ønsker barnehageplass før 1. mai i år.

- Slik det ser ut nå, vil ikke disse få barnehageplass før 1. august. Vi kan heller ikke fylle opp plasser som blir ledige. Vi har nådd det taket som politikerne har satt. Det gjorde vi i november, sier Helle Pedersen, spesialkonsulent ved oppvekstkontoret.

«Taket» kommunen satte, var at 430 barn født etter 31. august 2014, skulle få barnehageplass selv om de ikke hadde rett på det. Dermed hjelper det ikke at det er ledige plasser.

Frustrerende

Da Heidi Marie Holt og Espen Skarstein Kolberg i høst flyttet fra Oslo til Trondheim, var det med et godt håp om at lille Erlend skulle få seg en barnehageplass. 10. desember fylte han ett år.

- Vi visste at det var full barnehagedekning i Trondheim, og når vi snakket med oppvekstkontoret fikk vi et inntrykk av at det ville ordne seg med barnehage, sier Espen.

Men etter at flyttelasset var pakket ut i leiligheten på nedre Byåsen, og flere telefoner var tatt til oppvekstkontoret, så begynte det å ane dem at dette likevel ikke ville bli så enkelt.

- Vi ringte rundt til alle barnehagene på vestsiden av byen. Flere av dem sa at de hadde plass, men ba oss ta kontakt med oppvekstkontoret. Da oppleves det som frustrerende når vi der får beskjed om at vi likevel ikke kan få plass, sier Heidi.

Flere opptak

Begge begynte i nye jobber som farmasøyter ved St. Olavs Hospital 1. desember. Frem til juleferien stilte bestemødrene opp for å passe Erlend: Mormor fra Oslo og farmor fra Levanger flyttet inn i gjesterommet hver sin uke og delte på jobben.

Nå har Heidi og Espen søkt om å gå ned til 80 prosent stilling hver, slik at de får en fridag i uka. De tre andre dagene blir det bestemødrene som må trå til.

- Det er koselig med besøk, men det blir jo trangt. Og det kan bli litt mye jobb for bestemødrene også. Samtidig ser vi at Erlend gjerne skulle vært sammen med andre barn nå. Han er klar for nye utfordringer, sier Heidi.

Helst hadde de ønsket en barnehage fra november. Nå frykter de for at tilbudet ikke vil komme før 1. august.

- Situasjonen er kanskje enda verre i Oslo. Det spesielle i Trondheim er at det er ledige barnehageplasser, men at det er inntaksstopp, påpeker Espen som mener det nå er på tide å gjøre inngangen til barnehagene mer fleksibel. Han mener regjeringen bør ta grep:

- Det burde vært to barnehageopptak i året, sier han.

Vil endre loven

Ved oppvekstkontoret får de stadig henvendelser fra foreldre som fortvilt ønsker seg barnehageplass etter hvert som barna nå runder ett år.

- Det er mye frustrasjon blant foreldre, og det skjønner jeg godt. Men vi må forholde oss til de rammene vi har, sier Pedersen.

- Hva kan foreldre som trenger barnehageplass, gjøre?

- Vi sier at de må ta kontakt med private barnehager og forhøre seg der. Det kan også være lurt å sjekke familiebarnehager, men det er veldig liten kapasitet der, sier Pedersen.

Statssekretær Birgitte Jordahl skriver i en mail til Adresseavisen at retten til barnehageplass nå skal utvides, slik at barn som er født før 1. november skal ha rett på plass. Dette krever en lovendring, men skal være på plass fra høsten 2016.

- Sammen med økte bevilgninger til barnehageplasser, får vi et mer fleksibelt opptak. Flere av de kommunene som har bygget barnehager for de midler som er bevilget, har også løpende opptak, så som Drammen og Sandefjord, skriver Jordahl.

Får plass i Drammen

I Drammen får småbarnsforeldre barnehageplass nesten på dagen, uansett når barnet er født på året.

Kommunen ligner på flere måter på Trondheim: Prognosene har ikke slått til, fødselstallene har gått ned og kommunen har ledig barnehagekapasitet.

- Vi har flere ledige plasser enn vi har barn, sier Bjørg Fladeby, rådgiver i Drammen kommune.

Men til forskjell fra Trondheim, velger Drammen å utnytte de ledige plassene. Det innebærer løpende barnehageopptak slik at barn får barnehageplass når de har behov for det.

- De fleste som tilbys plass, er rundt ett år. Men på grunn av fødselsdatoen kommer de ikke inn under barnehagelovens bestemmelser om rett til barnehageplass, sier Fladeby.

- Hvilke utfordringer er det med løpende opptak?

- Det er utfordrende å tilpasse bemanningen i barnehagen. Vi må bemanne opp og ned i forhold til antallet barn, sier Fladeby.

- Helt meningsløst

Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) skulle gjerne hatt løpende barnehageopptak i Trondheim, men sier det ikke er økonomi til dette.

- Det er helt meningsløst at foreldre skal være nødt til å gå ned i stilling eller søke ulønnet permisjon fordi de ikke får barnehageplass bare fordi barnet er født etter fristen i august. Regjeringen gir bare tilskudd til barn som har lovfestet rett til barnehageplass. Det burde være slik at kommunen får tilskudd for alle barn i barnehage. Hvis regjeringen hadde stilt opp med penger, kunne vi løst dette problemet i morgen, sier Jasinski.

Han vil nå ta opp saken i formannskapet, hvor han ber rådmannen om å foreta en gjennomgang av barnehagetilbudet i kommunen.

- Vi må undersøke om det er mulig tilby flere barnehageplasser til barn som ikke har lovfestet rett til det, sier Jasinski.

Kommunalråd Yngve Brox (H) mener kommunen har et ansvar for å tilby barnehageplasser til de som har behov for det, og vil ikke skylde på staten.

- Med den kapasiteten vi har tilgjengelig, så burde det være løsbart å gi de barna som ble ett år før nyttår, barnehageplass. Det mener jeg vi skal klare innenfor de rammene vi har, sier Brox.

Klar: Erlend fylte ett år før jul, men har så langt ikke fått plass i barnehage. Foreldrene Heidi Marie Holt og Espen Skarstein Kolberg ønsker seg flere barnehageopptak i året. Foto: jens petter søraa
Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) mener det er meningsløst at foreldre må ta permisjon fordi de ikke får barnehageplass, samtidig som det er ledig kapasitet. Han vil nå se på mulighetene av å få utnyttet ledige barnehageplasser. Foto: Ole Martin Wold