Torsdag gir etter alt å dømme Helse Midts nye styre aksept for konseptet og kostnadsoverslaget knyttet til nytt akuttbygg på Østmarka, og dermed kan den konkrete forprosjektfasen starte. Bygget skal stå ferdig i 2017.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo på St. Olavs Hospital, er glad for at det hardt tiltrengte akuttbygget nå nærmer seg realisering.

– Tilbudet til pasientene vil bli 100 prosent bedre når vi får dette på plass. Vi går fra veldig dårlige forhold til topp moderne lokaler, og i tillegg reduseres den totale driftskostnaden med ti millioner kroner. Det vil overraske meg mye dersom noen finner argumenter som sier nei til dette, sier Kvernmo.

– Så du tror styret i Helse Midt vil slutte seg til forslaget?

– Ja, jeg regner med det. Jeg har hatt tett dialog med administrerende direktør Daniel Haga om dette. St. Olavs stiller selv med 145 millioner av egen kapital, og så har vi bedt Helse Midt om et lån på hundre millioner - som vi skal tilbakebetale i løpet av fire år. Dette er en fornuftig løsning. Det eneste som eventuelt kunne komme i veien, er dersom dette hadde påvirket muligheten for nytt sykehus i Møre - og Romsdal. Men det gjør det ikke, det er snakk om et lite lån, og hovedfinansieringen tar vi fra St. Olavs egen lomme, påpeker Kvernmo.

Les mer: Psykiatri har fått for lite

For de sykeste

Konseptrapporten beskriver et bygg for de sykeste pasientene. I dag er det en prekær mangel på intensiv- og skjermingsplasser, samtidig som det er en økende pågang av pasienter med rus og utagerende atferd. Dagens bygg er nedslitte, tungdrevne og sikkerhetsmessig mangelfulle. Dette er påvist en rekke ganger, blant annet av Helse Midts egen revisjon av Østmarka.

Sengepostene i skissen er lagt på ett plan, sammen med akuttmottak og kantine med kjøkken. Det er sørget for lukkede bakhager slik at pasienter kan gå ut uten følge. Den private sonen, pasientrommene, er lagt mot den ytre fasaden, mens oppholdsarealer er lagt inn mot det indre gårdsrommet.

St. Olav betaler selv

Prosjektet forutsetter at St. Olavs Hospital selv skaffer til veie en stor andel av finansieringen. Dette skal gjøres ved å gi en besparelse på drøyt 20 årsverk når dagens fire akuttposter blir ett. Kravet fra Helse Midt til St. Olavs blir med andre ord økte årsoverskudd på 75 millioner kroner. I tillegg skal St. Olavs selge Mauritz Hansens gate 4 til Trondheim kommune, til en kjøpesum som er antatt å være rundt 35 millioner. I tillegg vil man selge eiendommer på Østmarka som ikke er i bruk, til sammen skal det gi 70 millioner. Et lån fra Helse Midt på 100 millioner kroner må også til.

Les mer: Trenger penger, vurderer å selge pasienthotellet

Hele utbyggingen skal koste 245 millioner i 2014-kroner og samlet areal er på 4600 kvadratmeter brutto.

Planleggingen har vært ekstra utfordrende fordi tanken på lang sikt er at akuttpostene skal inn i et fremtidig psykiatrisenter som skal bygges på Øya. Da vil disse nybygde akuttpostene i stedet bli langtidsposter, som det også er et stort behov for. Byggene skal imidlertid være planlagt slik at de kan brukes som langtidsposter når en flytting er aktuell.

Truer ikke nytt sykehus

Konstituert adm dir, Daniel Haga, understreker i saksfremlegget at prosjektet er i tråd med tidligere planer og vedtak, og at finansieringen ikke vil gå ut over førsteprioritet i regionen: Nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal. I desember tar man sikte på et endelig utbyggingsvedtak.

Psykiatrien som forsvant, sakens historikk:

For over 20 år siden vedtok Sør-Trøndelag fylkeskommune en «umiddelbar utvikling av eiendomsmassen innenfor psykisk helsevern». Dette skulle skje før utbyggingen på Øya.

I 2005 ga styret i Helse Midt sin tilslutning til planlagt psykiatrisenter på Øya, med sikte på byggestart 2008.

I 2010 sa styret ved St. Olavs at man må utrede et alternativ til psykiatrisenter på Øya, og ba om utredning av en videreutvikling av Østmarka. Det ble fulgt opp i november 2011 av styret ved St. Olavs.

I juni 2013 «erkjente» Helse Midt at det er behov for en snarlig løsning for forbedring av de bygingsmessige forhold og at «en midlertidig etablering av akuttpsykiatrien i nytt bygg på Østmarka kan være en slik løsning.»

Les mer: Ga klarsignal til nytt bygg

I valgkampen 2013 lovte både daværende statsminister Jens Stoltenberg og nåværende helseminister Bent Høie nytt psykiatribygg på Østmarka.

Les mer: Stoltenberg lover