– Det er klart at vi jobber for en jevn kjønnsbalanse. Vi prøver å finne kvalifiserte deltakere av begge kjønn, sier Myhr.

Adresseavisen skrev i går at bare tre av 15 olsokprofiler på Stiklestad siden 2001 har vært kvinner. Også talerstolen domineres i år av menn.

Les hele saken her (Pluss)

En gjennomgang av verbalprogrammet til Olavsfestdagene viser at bare 36 prosent av deltakerne er kvinner. Kun menn fronter foredragene i festivalprogrammet.

Myhr forklarer at flere kvinner har kommet til etter at det offisielle programmet gikk i trykken. Likevel er han enig i at festivalen ikke har lyktes med en jevn kjønnsbalanse på alle arenaer i år.

– Jeg er godt fornøyd med at det nesten er 50 prosent kvinnelige deltakere på vestfrontmøtene, og at det er flere kvinnelige gjester enn menn på arrangementet «Kvelden før Olavsfest» ved Lianvannet. Jeg er ikke like fornøyd med at foredragsprogrammet er mannstungt, sier Myhr.

Var klar over ubalansen

Olavsfestdagene velger program ut ifra tema, som i år er tid. Når temaet er bestemt begynner festivalen å jobbe med å finne de riktige deltakerne.

– Jeg var klar over at det var en dårlig kjønnsbalanse på foredragene. Det betyr ikke at vi ikke jobber bevisst med dette. Det skal ikke være slik, men det ble slik i år, sier Myhr.

– I noen tilfeller har vi ikke noe valg. Dessverre er det et underskudd på kvinner i lederposisjoner i mange av samfunnets institusjoner. Av og til er dét en forklaring til ubalansen, legger han til.

Likhet på Vestfronten

Ett av Olavsfestdagenes store satsinger er «Vestfrontmøtet». På plassen foran Nidarosdomen arrangeres diskusjoner og samtaler som skal engasjere. Målet er at møtene om få år skal fungere som et nasjonalt forum.

– Vi tar refleksjoner og diskusjoner ut av seminarrommene og ut i det offentlige rom. Her skal det både være kvinner og menn, og at fordelingen mellom kvinnelige og mannlige deltakere i år er tilnærmet 50 prosent er veldig bra, sier Myhr.

Han understreker at det er en stor andel kvinner i konsertprogrammet. Olavsfestdagene har tre verdier; tro, håp og rettferdighet.

– Når vi har rettferdighet som en av våre verdier er det klart vi må etterstrebe og leve opp til dette. Vi etterstreber mest mulig mangfold, ikke bare når det gjelder kjønn, men også legning, etnisk bakgrunn og hva enn det måtte være, sier Myhr.

– Ikke lett godt nok

I likhet med Myhr uttalte også Stiklestad-direktør Turid Hofstad i går at de er bevisst problemstillingen.

– På et generelt grunnlag vil jeg si at da tror jeg ikke de har lett godt nok, sier Anne Sender.

Vinneren av fjorårets Fritt Ord-pris skal delta på et vestfrontmøte under Olavsfestdagene.

– Det er temmelig mange dyktige damer i Norge, sier hun.

– Hva slags signaler sender det ut når menn fronter foredragsprogrammene på to så store arrangement?

– Generelt og som hovedregel tror jeg man må anstrenge seg og være tidlig nok ute for å få til en bedre balanse, sier Sender, som får støtte av Nidaros-biskopen:

– Kvinneerfaringen er avgjørende, og den må en ha en skjerpet oppmerksomhet rundt, slik at det ikke blir en neglisjering og usynliggjøring, sier biskop Tor Singsaas.

Her er Anne Kathrine Slungårds liste: Toppkvinner til neste års olsokprofil (Pluss)

– Bør følge opp neste år

– Det er like mange kvinner som menn som kan utfordres på det faglige under Olavsfestdagene, sier biskop Singsaas.

– Både på Stiklestad og i Olavsfestdagene sier man at de er seg problemstillingen bevisst, men at det har blitt sånn. Hvilke signaler sender det ut?

– Det gir et signal om at det er mannsperspektivet og menns erfaringer som lettest får lov til å komme frem. Det skyldes sikkert ikke tanken om at menn har de mest interessante og spennende synspunktene, men er et utslag av at man velger kjente navn. Da kommer menn lett i fokus. En bør bruke mer tid på å lete fram kvinner, slik at de gjennom både olsokdager og olavsfestdager får en større arena. Dette er det grunn til å følge opp neste år, sier biskopen.

Les også: - Vi må skjerpe oss

- Som hovedregel tror jeg man må anstrenge seg og være tidlig nok ute for å få til en bedre balanse, sier Anne Sender. Her sammen med Torgeir Austad på Olsokseminaret i 2013. Foto: Leif Arne Holme
Biskop Tor Singsaas mener festivalene bør rette opp skjevbalansen til neste år. Foto: Jens Petter Søraa