Som regel er det snakk om situasjoner der piloten overvurderer seg selv og undervurderer naturen, ifølge Hillestad som selv har flydd hanggliding i mer enn 40 år. En uventet vindøkning, eller at vindforholdene viser seg å være annerledes enn forventet, kan bli skjebnesvangert. Meteorologiske forhold er helt avgjørende for sikkerheten.

Må kunne meteorologi

- Vi jobber mye med å lære pilotene å lese meteorologi og hovedfaget under opplæringen er mikrometeorologi. Ingenting er viktigere enn å foreta en nøye vurdering av vær- og vinforhold. Du har tatt et standpunkt ved å velge å ta av, men du skal aldri være i tvil om at det er riktig, sier Hillestad og understreker betydningen av at parglidere kommer høyt, og at de tross alt skal ned igjen.

- Det er måten man kommer ned på som er avgjørende for sikkerheten. Generelt vil jeg si at folk ikke tar for store sjanser, men vi har heller aldri lagt skjul på at det ikke er ufarlig det vi driver med. Minste tvil betyr fare, da skal man ikke fly.

Piloten kan også selv sette seg i situasjoner som gjør at man mister kontrollen. Vanskelige vindforhold kan plutselig oppstå, og da er paraglidere svært sårbare.

Få skader

- Paraglidere er fylt med luft og kan kollapse i lufta dersom det oppstår uheldige situasjoner. Derfor er det også noe hyppigere skadefrekvens i paragliding enn i annen luftidrett, sier Hillestad og legger til at det likevel skjer relativt få ulykker med paragliding i løpet av et år. Forbundet registrerer om lag 30000 turer i året, og i rundt 15 av dem skjer det skader og da alt fra en forstuet ankel, eller bristet håndledd, til en brukket rygg.

Ekstremsport

- Til å være en ekstremsport er det et lavt tall. Det er jo snakk om situasjoner der du utsetter deg selv for fare, og derfor har vi ikke plass til våghalser. Dumdristighet hører ikke hjemme i paragliding.

Storparten av de som driver med paragliding i Norge er menn, bare elleve rposent er kvinner.

- Det er gjerne folk som er ute etter et adrenalinkick. Det er en utrolig stor tilfredsstillelse å mestre luften med para- og hanggliding, og alle kan oppleve ukomfortable situasjoner iblant, sier Hillestad.

Vær- og vindforhold viktigst: Vær- og vindforhold er helt avgjørende for sikkerheten, i følge Arne H. Hillestad som er avd.sjef i hang-og paragliding Norges Luftsportforbund. Foto: privat