Ifølge den ferske rapporten «Økonomiske analyser for 2013», er summen av alle norske husholdninger sin gjeld økende. Tall de har hentet ut fra Nasjonalregnskapet og Finanssektoren viser at nordmenns samlede gjeld var på 2 823 937 kroner i fjor. Det var en økning på 6,5 prosent fra året før.

Boligmarked og utlånsrente

Forsker i SSB Jon Ivar Røstadsand forklarer at flere årsaker ligger bak de stigende tallene.

- Gjeldsutviklingen påvirkes av flere forhold, blant annet renteutviklingen og utviklingen i boligmarkedet. Utlånsrentene har vært lave de siste årene og at boligprisene i gjennomsnittet har steget fra 2012 til 2013 sier han.

Selv om gjelden vokser, viser SSB sine tall at husholdningens årlige gjeldsvekst sank fra 7,6 prosent til 6,6 prosent fra 2013 til 2012. Ifølge Norges Bank ble bankenes kredittpraksis strammet inn i 2012, noe de holdt uendret inn i 2013. Bankene har dermed stilt strengere krav til lånekundenes økonomi, noe som kan være med å forklare at bankene så har registrert lavere etterspørsel etter lån fra husholdningen i siste halvår av 2013.

Tungt med lav rente

Totalt sett viser SSB sine tall at nordmenns gjeld har vokst med i overkant av 38 prosent siden 2008, den gang var den samlede gjelden på 2 035 944 kroner. Gjeldsraten er en av indikatorene for vurdering av husholdningens gjeldsbelastning.

- Det er fortsatt slik at gjelden vokser raskere enn inntektene, og dette reflekteres av at gjeldsraten øker. Ved utgangen av 2013 utgjør samlet gjeld 209,5 prosent av disponibel inntekt som vurderes som høyt etter norske forhold. I en situasjon hvor rentenivået øker vil byrdene med å betjene gjelden bli større jo høyere gjeldsbelastningen er, sier Røstadsand.