Partiets storbypolitiske utvalg foreslår at staten dekker opptil 70 prosent av utgiftene for viktige prosjekter dersom storbyene forplikter seg til å bygge boliger langs viktige kollektivårer. Forslaget skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte i vår.

Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat, Raymond Johansen, sier storbyenes sterke befolkningsvekst betyr at politikerne ikke har noe valg.

Vekst

–Trondheim øker med 3000 i året, Oslo med ca. 11000, eller omtrent som Molde by annethvert år. Skal vi klare å nå togradersmålet, må vi gjøre noe med veksten i biltrafikken. Vi må få flere over på kollektivtrafikk, sykkel og gange. Men dette er enormt krevende.

Både Oslo og Trondheim har planer klare for viktige kollektivtrafikkprosjekter. Det samme gjelder tiltak for å få flere til å velge sykkel eller beina når de skal ta seg frem. Det er et mål også å redusere støy- og støvforurensning. Det er investeringer på disse områdene Ap nå mener staten må ta en større del av regningen for.

Overbyr seg selv

Da Ap sist satt i regjering, ble det gitt grønt lys for at staten kunne dekke halvparten av utgiftene. Nå overbyr Ap seg selv og vil øke den statlige andelen inntil 70 prosent, hvis landsmøtet aksepterer forslaget.

Det er innenfor de kommende bymiljøavtalene dette kan komme til syne. Oslo og Trondheim står først i køen for å innlede forhandlinger med staten om avtalene. Endelig mandat for Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune for å gå i disse forhandlingene skal være klart i løpet av april.

–Jeg regner med at vi kan begynne å forhandle over sommeren, sier ordfører Rita Ottervik. Hun håper avtalen kan være operativ fra 1. januar 2016.

Livsfarlig luft

Johansen sier det må bygges for å redusere luftforurensning. Her er særlig Oslo og Bergen ille ute. I Oslo har luftforurensningen til tider vært så dårlig at flere med hjerte- og lungelidelser, dør få dager etter at forurensningen har vært ekstra høy.

–Dette viser at vi ikke har noe tid å tape. Det er særlig tungtrafikk og varedistribusjon som forurenser. Men det er mange konflikter knyttet til tiltakene. Vi vil jo beholde et levende bysentrum. Vi diskuterer nå med næringslivet hvordan vi skal redusere utslippene.

Tror på skifte

Raymond Johansen er Oslo Aps fremste kandidat ved kommunevalget til høsten. Han tror på et skifte etter 18 år med borgerlig styre, og meningsmålingene gir ham solid oppslutning. Men selv med en oppslutning på 37 prosent, som målingene viser, er han avhengig av samarbeidspartnere. Han har registrert at KrF i Trondheim har gått inn i et politisk samarbeid med Ap, og at Venstre har signalisert vilje til det samme.

–Vi er helt åpne når det gjelder samarbeid. Vi har et godt forhold til SV og Miljøpartiet De Grønne. Våre hovedmotstandere er Fremskrittspartiet og Høyre. Så registrerer jeg at KrF og Venstre i Oslo sitter i det borgerlige byrådet i dag.

Eiendomsskatt

Johansen går til valg i Oslo på innføring av eiendomsskatt. Oslo hadde denne kommunale avgiften frem til 1998 da den ble fjernet av de borgerlige.

–Det er en moderat eiendomsskatt med et bunnfradrag på fire millioner kroner. Det betyr at 75 prosent av boligeierne slipper å betale. Vi vil i tillegg øremerke inntektene til eldreomsorg, først og fremst hjemmehjelp, til velferdsteknologi og til to årlige opptak i barnehagene. Oslo har bare 85 prosent barnehagedekning, og det er dårligst blant storbyene. Det er kø for plass. Vi kaller dette en dugnad, sier Raymond Johansen.