– Det er viktig å ha en identitetsavklaring for å gi midlertidig arbeidstillatelse. Det er viktig å ha kontroll med hvem som er i landet, sa statsministeren til Stortinget tirsdag.

– Det er helt klar at dette er en kamp vi må kjempe for å få til, konstaterer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Stortingsflertallet vedtok tirsdag å be regjeringen se på forslag som gjør det enklere for asylsøkere å få midlertidig oppholdstillatelse. I dag må søkerne vente til de har vært i asylintervju før de kan jobbe. Mens bunken av asylsøknader nå vokser, vil også ventetiden for intervju vokse.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen foreslo en endring i forbindelse med at Stortinget behandlet en tilleggsbevilgning til årets statsbudsjett i forbindelse med flyktningsituasjonen.

– Vi forventer at regjeringen raskt kommer tilbake med forslag, sier Pedersen til NTB.

Hun legger til at hun ikke ønsker å gi arbeidstillatelse til folk med uklar identitet, men påpeker at man ikke må vente til asylintervjuet for å få avklart dette.

– De er her uansett

Skei Grande mener uansett at statsministerens sikkerhetsargument ikke holder vann.

– De er jo her uansett. Sikkerhetsvurderingen har ikke noe å gjøre med om de sitter på asylmottak eller om de jobber i kassa på Rimi, sier Venstre-lederen, som dessuten tror de som kommer nå er lettere å identifisere enn dem som har kommet tidligere.

– Det er ikke noen vits i å fikse på identiteten sin hvis du vet du får opphold.

Hun viser til at «jobbeforbudet» ble innført under Arbeiderpartiets styre. Venstre jublet i forrige uke over det de kalte Aps snuoperasjon.

Tidligere integrering

Statsminister Erna Solberg redegjorde tirsdag for flyktningstrømmen til Europa og Norge i Stortinget.

Flere partier påpekte i etterkant at regningen for å ta imot opptil 55.000 asylsøkere innen utgangen av 2016, blir lavere dersom de nyankomne raskt kommer i jobb og kan forsørge seg selv.

I dag må mange vente på bosetting i kommunene før de kan gå i gang med norskopplæring og få hjelp til å komme seg i jobb eller utdanning. Flere partier ønsker nå å starte integreringsprosessen allerede i mottakene, før søkerne har fått svar på søknaden sin.