Han erkjenner straffskyld i to av de tre mest alvorlige tiltalepunktene som omfatter gjentatt seksuell omgang med tre barnehagebarn. Disse tiltalepunktene har en strafferamme på 21 års fengsel, og er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

– Har utnyttet sin stilling

Den tiltalte 30-åringen ble ansatt i den private barnehagen i Tromsø i 2008. Påtalemakten mener han har utnyttet sin stilling til å få tilgang til barn. 30-åringen har i avhør hevdet at han er pedofil og bedt om å bli satt i isolasjon i Tromsø fengsel.

30-åringen ble pågrepet 6. mai i år, bare timer etter at et foreldrepar kontaktet politiet med en bekymringsmelding.

Dommeravhør

Det ble startpunktet for den mest omfattende etterforskningen politiet i Tromsø noen gang har gjennomført. Rundt 60 barn er avhørt i saken, og VG kunne mandag fortelle at det vil bli lagt fram 13 dommeravhør av i alt åtte barn under rettssaken i Nord-Troms tingrett. Disse vil bli spilt av bak lukkede dører når retten har hørt tiltaltes forklaring tirsdag og onsdag.

Aktor, Torstein Lindquister sa i sitt innledningsforedrag at dommeravhør av barnehagebarn innebærer flere utfordringer. De har manglende ordforråd for å beskrive hva de kan ha vært utsatt for.

– De er også lojale mot avtaler de har inngått med voksne. Noen er ikke i stand til å fortelle hva de har vært gjennom, og noen lukker seg helt i avhørssituasjonen. Det er derfor grunn til å tro at det foreligger en underrapportering, sa Lindquister i retten.

Ifølge tiltalen skjedde det første overgrepet i 2012. 30-åringen skal ha hatt seksuell omgang med i alt fem barn, og krenket ytterligere fire med seksuelle handlinger. Tiltalen lister opp 17 tilfeller der 30-åringen har tatt nakenbilder av barna. Hjemme hos 30-åringen ble det også beslaglagt tre videoklipp som viser seksuelle overgrep mot mindreårige barn.

Den tiltalte har tidligere arbeidet i andre barnehager, og var i fire år trener på et fotballag for barn i Tromsø. Etterforskningen har ikke avdekket at han skal ha begått seksuelle overgrep i disse posisjonene.

Nord-Troms tingrett har satt av 14 rettsdager fram til 11. desember til å behandle saken.