På telefon fra Bodø sier politidirektøren at han gjerne vil møte visepolitimester Marit Fostervold og gå gjennom saken.

- Det er åpenbart at Marit Fostervold har oppfattet denne prosessen på en annen måte enn det vi inntil nylig forsto at hun gjorde. Det var først mandag at hun fortalte hva hun egentlig hadde oppfattet og hvordan hun forsto dette. Det er annerledes enn det vi trodde, og det må vi ta innover oss.

Marit Fostervold trakk søknaden til stillingen som beredskapsdirektør etter å ha snakket med PODs HR-direktør Karin Aslaksen. Her forteller hun om telefonsamtalene (Pluss).

- Er det litt spesielt at Knut Smedsrud var innstilt som nummer én til jobben, når dere samtidig ba om referanser fra Fostervold?

- Nei, det er vi ikke enig i. I samtale med Karin Aslaksen, ble dette tema, og da svarte Aslaksen på spørsmål fra Fostervold om innstillingen og forklarte at Smedsrud  ville bli innstilt som nummer én på bakgrunn av cv-en han hadde, og etter intervjuet. Vi var ikke i tvil om hvem som skulle rangeres som nummer én. Men vi har likevel plikt på oss til å rangere de som var kvalifisert. Det var ikke oppgitt referanser, men for at vi skulle ha et helhetlig bilde av Marit Fostervold var det viktig å få referanser. Det var derfor vi ringte. Ikke for å få henne til å trekke søknaden.

- Du sier at dere ringte for få et helhetlig bilde. Er det ikke rart å innstille på nummer én før dere hadde et helhetlig bilde?

- Nei, det var det ikke. Vi kjenner Marit Fostervold fra før. Vi kjenner også Smedsrud fra før. Vi hadde gjennomført intervjuer med begge. Det var ikke slik at referanseintervjuer skulle endre vår innstilling. Vi ser nå at det stilles så mange spørsmål rundt dette at vi kanskje ikke skulle sagt det, men vi tenkte å være ærlige på hvordan det lå an. Men vi ser i ettertid at dette ble forstått annerledes av Marit Fostervold.

- Hva har vært din rolle i dette?

- Jeg har ikke vært direkte involvert i ansettelsesprosessen, sier Humlegård.

Han bekrefter at han har vært informert underveis.

Les også: - Hvis prosessen med ansettelse av beredskapsdirektør i Politidirektoratet ikke har vært ryddig, må justisministeren inn, og «enkelte» byttes ut.

Avviser skinnprosess

Humlegård sier de var trygge på hvem de vil innstille til jobben etter å ha gjennomført intervjuer og sammenlignet cv-er.

- Dette ble sagt i beste mening i dialogen med Marit Fostervold. Hun valgte å trekke søknaden selv. Da vi forsto i ettertid at hun har hatt en annen opplevelse av dette, har vi sagt at vi inviterer Marit Fostervold til en gjennomgang. Det har jeg lyst til å si. Jeg har ikke problemer med å se at denne prosessen oppfattes annerledes enn det vi har trodd.

- Flere har stilt spørsmål ved om det har vært en skinnprosess?

- Det har det ikke vært. Når man skriver sånne ting som gutteklubben grei og skinnprosess... Det som er faktum er at Knut Smedsrud søkte siste dag. Han søkte på denne jobben fra en jobb som er ganske lik. Han er fortsatt avdelingsdirektør. At han ble funnet best kvalifisert er ikke en skinnprosess. Vi er overrasket over at det blir kalt det, da vet man ikke hvor mye arbeid vi har lagt ned i dette. Ingen i ledergruppen min nå har jeg jobbet med tidligere. Det å kalle dette en skinnprosess faller på sin egen urimelighet.

- Ingen venn av meg

Odd Reidar Humlegård sier han også er overrasket over at det snakkes om at Smedsrud har fått tildelt stillingen fordi han er en venn.

- Dette skaper igjen grobunn for mistillit til prosessen. Men ennå er det ingen som har stilt spørsmålstegn ved Knut Smedsrud sine kvalifikasjoner.

- Er Knut Smedsrud en venn av deg?

- Han er ingen venn av meg. Jeg har ingen privat omgang med Knut Smedsrud. Jeg har aldri vært hjemme hos han. Jeg har heller aldri jobbet med Karin Aslaksrud før hun fikk jobben i politiet. Det er ikke slik at vi deler ut lederjobber til bekjente. Jeg skal faktisk ha de flinkeste folka.

Avviser granskning

Politidirektøren sier Fostervold ble kalt inn til intervju fordi hun er en dyktig dame. Humlegård sier POD generelt er villige til å strekke seg langt for å øke kvinneandelen i ledergruppa.

- Det har jeg selv jobbet hardt for. Det å skape et inntrykk av vennetjenester og kameraderi, er også et uttrykk for en omtale og beskrivelse av et faktum som blant våre medarbeidere i politiet skaper grobunn og mistro rundt en sånn prosess. Det er krevende. Det er ikke sånn jeg ønsker at det skal være. Det er også krevende å forholde seg til når vi beskyldes for ikke å åpne opp for flinke folk. Hvis man ser hvordan vi har jobbet med dette, synes jeg det er en veldig urimelig påstand. Jeg er opptatt av bredde og representativitet. Ved å beskrive prosessen på denne måten kan man nettopp skremme bort kvalifiserte søkere fordi man ikke har tro på prosessen.

- Er det noe dere kunne gjort annerledes?

- Selvfølgelig er det det. Vi vil gjerne sette oss ned og snakke med Marit om dette. Vi har brukt mye tid på dette de siste dagene, vi er overrasket over hvordan dette har blitt omtalt. Nå er det etterlatt et inntrykk av at det var ønske fra oss at hun skulle trekke søknaden, og at vi ønsket å stoppe saken i Politiforum, sier Humlegård.

- Det er tatt til orde for en ekstern granskning av prosessen. Hva tenker du om det?

- Jeg sier at vi skal gå gjennom dette selv. Vi har behov for å ta en prat med Fostervold. Hun har jeg pratet med mange ganger før og mener jeg har et godt forhold til. Jeg ønsker å høre hva hun har å si. Så skal vi ha en god gjennomgang av prosessen. Vi skal følge opp dette selv. Det er en veldig kjedelig situasjon for oss å være i.

Les også: Vil ha svar på hvorfor Fostervold trakk søknaden

- Beklagelig

- Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund sier det er mistillit mot ledelsen på grunnplanet?

- Jeg reiser Norge rundt og er i Bodø nå. Det er stor entusiasme. Jeg møter mange konstruktive og entusiastiske medarbeidere. Men jeg har en god dialog med Sigve Bolstad, han oppfatter jeg som en konstruktiv kar. Vi skal også prate om denne saken.

- Har dere et tillitsproblem blant deres egne?

- Nei, jeg oppfatter ikke det. Men noen av bekrivelsene som er kommet, tror jeg vi får sette oss ned og prate om. Om man er uenige om kvalifikasjonskrav til politimestre eller bevæpningsspørsmålet, er det noe annet enn mistillit på grunnplanet.  Når vi ser på medarbeiderundersøkelsen vi har gjennomført er det ikke grunnlag for å si at det er mistillit til ledelsen.

- Hva skal dere gjøre for å bedre tilliten?

- Det er viktig å få fakta på bordet og forstå hverandre. Men noen ganger kan man misforstå hverandre. Det har skjedd i denne saken, det er beklagelig, men det var ikke det vi ønsket.

- Vil du beklage til Fostervold hvis dere treffes?

- Vi håper Marit er interessert i å ta i mot en utstrakt hånd, for dette beklager vi. Vi beklager at hun har oppfattet oss på en sånn måte. Det var ikke meningen at hun skulle trekke søknaden. Det kommer overraskende på oss.

Adresseavisen har sent tirsdag kveld forelagt Fostervoll Humlegårds invitasjon til en samtale, men hun hadde ikke anledning til å kommentere dette på nåværende tidspunkt.

Kommentar: Noe er galt i politiet (Pluss)