En 20 år gammel mann fra Trondheim ble bekreftet død på Rikshospitalet i 21-tida fredag kveld. Han ble sendt til sykehuset etter å ha veltet på en kanotur i Bøelva ved Herrefoss i Øvrebø.

- Drukning er trolig årsak

Politiadvokat ved Sør-Øst politidistrikt, Guro Siljan, forteller at den unge mannen er elev ved Seljord folkehøgskole. Pårørende er varslet.

- Det er all grunn til å tro at dette er en tragisk ulykke, og at drukning er dødsårsak, sier hun til Adresseavisen.

Det er besluttet obduksjonen, men den er ikke gjennomført ennå.

Det var like etter klokka 12.00 at kanovelten ble meldt inn til politiet.

- Meldingen gikk ut på at det hadde vært en ulykke med kano, og at en folkehøgskoleelev hadde havnet i vannet, sier Siljan.

Kanoturen var i regi folkehøgskolen.

Kjørte utfor foss

Ifølge Varden var det et turfølge på totalt fem personer i to kanoer. Den ene av kanoene kjørte utfor fossen, som er cirka halvannen meter høy, og begge de to som satt i kanoen havnet under vann.

De tre andre hjalp dem i land og drev hjerte- og lungeredning helt til ambulansepersonalet kom. 20-åringen ble sendt med luftambulanse til Rikshospitalet, men livet sto ikke til å redde.

- Venter med avhør

Politiadvokat Siljan forteller at de vil la de involverte få sørge en stund før de blir bedt om å avgi forklaring.

- Vi vil snakke med dem om noen dager. De har det vanskelig nå, sier hun.

Politiet vil derfor konsentrere seg om å snakke med ambulansepersonell og andre profesjonelle aktører som var på ulykkesstedet.

- Nå må vi samle så mye informasjon som mulig om hendelsesforløpet, sier Siljan.

- Usigelig trist

nettsiden til Seljord folkehøgskole blir det bekreftet at den omkomne er elev ved skolen.

«Denne beskjeden er usigelig trist. Våre tanker går til de pårørende. Alle elever og medarbeidere er samlet på skolen. Det er en tung tid, men det gjør godt med hverandres nærhet.»

Lørdag formiddag samlet rektor Arve Husby folkehøgskolens ansatte og elever til en lukket minnestund. Først ble det holdt en felles orientering om hva som hadde skjedd, deretter ble den 20 år gamle mannen fra Trondheim minnet med ord, musikk og lystenning.

- Vi har en dyktig prest her i Seljord som var til stede for å si noen ord. Det gjør godt når man får hjelp av dyktige folk. Vi har også flink musikere ved skolen, og vi sang noen sanger. Elevene hadde funnet fram «Fragile» av Sting og en sang av Erik Bye, sier Husby til Adresseavisen.

Elevene har brukt dagen til å være sammen. Noen har gått tur, noen har spilt spill eller vært i skogen for å tenne bål.

- Alle blir ivaretatt, det vi kan hjelpe hverandre med er nærhet, sier Husby.

Vil prege slutten av skoleåret

Det går i overkant 90 elever ved Seljord folkehøgskole. Elevene har bodd på skolen siden i fjor høst, og folkehøgskoleåret avsluttes i mai.

- Elevene kjenner hverandre godt. Det at de er så nære hverandre, er en styrke nå, det gjelder både elever og medarbeidere, sier Husby.

De ansatte ved skolen er til stede på skolen gjennom hele helga.

- Når vi får en brå død i nær omgangskrets, og en nær venn går bort, er det usigelig trist. Da er det god man har mange rundt seg og slipper å være alene. Her er elevene sammen døgnet rundt og er nært knyttet til hverandre.

Seljord folkehøgskole har eksistert i over 70 år. Dødsfallet fredag er det første ved skolen. Husby sier ulykken vil prege det som er igjen av skoleåret, men at de skal fullføre.

- Vi skal tilbake til dagsrytmen, det vil hjelpe oss framover.

Takker kriseteamet

Skolen tok kontakt med kriseteamet i Seljord umiddelbart etter ulykken. Kriseteamet vil være tilgjengelig gjennom hele helga.

- De har gjort en fabelaktig innsats. Vi tok kontakt med kriseteamet like etter vi fikk kontakt med nødetatene, og de mobiliserte raskt. De var til stede på skolen da elevene kom tilbake, sier Husby.

Politiet opplyser at eventuell frigivelse av navnet på den omkomne vil skje i løpet av neste uke.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Rektor Arve Husby ved Seljord Folkehøgskole samlet elever og ansatte til minnestund lørdag formiddag. Foto: Seljord Folkehøgskole