Politiets fellesforbund (PF) er positive til å gjøre opptak av lyd og bilder som enten kan frikjenne eller dømme politifolk.

– Mange opplever belastningen ved grunnløse anmeldelser, og video vil bekrefte eller avkrefte hva som egentlig skjedde, sier forbundsleder Sigve Bolstad i PF.

– Positive tilbakemeldinger

Oslo politidistrikt kjørte i fjor høst en testperiode hvor 12 politibetjenter ved Grønland politistasjon frivillig brukte kroppskamera i en måned.

Nå foreligger rapporten «Kamera på politiuniformen», som anbefaler å gå videre med lydopptak, men er mer skeptisk til videofilming.

– Overvåkingskamera blir tatt i bruk på stadig flere områder. Jeg tror dette er en nyttig arbeidsredskap for politiet, og tilbakemeldingene fra prosjektet var positive, sier politistasjonssjef Kåre Stølen på Grønland.

Publikum reagerte ikke

I testperioden ble kameraene skrudd av og på etter behovet for å dokumentere hva som skjedde, og gjorde ikke opptak av hele skiftet.

Interessant å merke seg er at ingen av de politiet var i kontakt med reagerte på videokameraet, selv om dette surret og gikk.

Politidirektoratet positive

Fungerende avdelingsdirektør i avdeling for politifag i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen, er positiv til å vurdere hjelpemidler politiet i andre land skryter av:

– Jeg fikk dette demonstrert da jeg besøkte politiet i New South Wales i Australia. Nærpolitireformen gjør at vi skal gjøre mer politiarbeid mens vi er på stedet, og da kan dette være et godt verktøy, sier Roll-Matthiesen.

I oslopolitiets rapport nevnes spesielt åstedsundersøkelser og ransaking som aktuelle tidspunkt å la kamera gå.

Blir selv filmet

Politiet opplever stadig oftere at publikum drar frem mobilkamera og filmen dem spesielt når situasjonen blir litt opphetet.

Mange tjenestemenn opplever dette som et ekstra stressmoment, men dette er blitt en del av politiets nye hverdag.

Viktig dokumentasjon

I USA er det helt vanlig at politifolk har videokamera som en del av uniformen.

Dette kan enten festes på brystet, skulderen eller direkte på en vernebrille som gjør opptak av hva tjenestemannen faktisk «ser».

I England er det ulik praksis fra distrikt til distrikt.

I et område må alle bevæpnede politifolk bruke videokamera, mens det et annet sted bare er de ubevæpnede som skal gjøre opptak.

Ennå er det langt frem før det tas noen beslutning om når norsk politi eventuelt skal ta i bruk kroppskamera, og ikke minst i hvilke situasjoner politiet skal ha anledning til å la kamera surre og gå.

Debra Pelich ved Seattle-politiet bruker et video festet til brillestangen for å dokumentere sin arbeidsdag. Foto: NTB SCANPIX