Mange av de unge oppleserne viste sterke følelser, men leste alle navnene høyt og tydelig.

Deretter ble fem store blomsterkranser lagt ned. To med hvite blomster fra det offisielle Norge, lagt ned av kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg. Tre kranser med røde blomster ble lagt ned av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, Lisbeth Kristine Røyneland og Dag André Anderssen fra den nasjonale støttegruppa og AUF-leder Mani Hussaini.

Deretter ble alle de drepte hedret med et nytt minutt i stillhet, før en enslig trompet spilte «Til ungdommen».

På dette tidspunktet for fem år siden var det like før angriperen var på vei over fjorden for å begå det verste terrorangrepet på norsk jord.

– Over hele landet i dag hedrer vi deres minner. Det er flott å gjøre det fra Utøya, mellom lysningen fra furutrærne, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets leder holdt den tredje og siste talen fra scenen på Utøya fredag ettermiddag.

– Jeg vil rette en særlig velkomsthilsen til støttegruppa og alle pårørende, og takke AUF for all den klokskapen dere har vist på veien hit, en hittil uprøvd vei, sa Støre.

Så snakket Støre om minnene om de som er borte.

– Vi glemmer ikke barnet ditt, søsteren, broren, kjæresten, AUF-eren, og alle de som er bort. Når vi samles her i dag sier vi til hverandre: Vi er et fellesskap. Vi tar ansvar for hverandre. Vi sier til hverandre: du er ikke alene, sa Støre.

Ap-lederen så også framover mot nye sommerleirer på øya.

– På Utøya, som for fem år siden rommet så mye død, er det igjen liv. Liv og lyder av unge menneskers engasjement., sa Støre.

Deretter gikk han over til å liste opp andre steder som har blitt rammet av terrorangrep, blant annet Paris, Istanbul, Orlando, Islamabad og Nice.

– Vi minnes brutalt på at vi ikke er alene med tragedien.

– Det er lov å bli sint, sa Støre og trakk fram rasisme og fremmedfrykt i Norge.

– Nyttet det ikke med mobiliseringen for fem år siden? Jo, det nyttet. For dette er strider som må kjempes igjen, og igjen, og igjen, sa han.

– Det er godt å se dere

Mani Hussaini åpnet minnemarkeringen på Utøya med ett minutts stillhet for ofrene etter terroren 22. juli.

– Det er godt å se dere alle sammen her i dag. I dag vil vi minnes dem som ble drept og dem som ble skadd, sa leder for støttegruppa for Lisbeth Røyneland, som var den første taleren.

Hun åpnet med å beskrive det nye Hegnhuset med 69 søyler som bærer taket.

– Sorgen og savnet blir enda tydeligere for oss etter hvert som samfunnet rundt oss naturlig nok går videre. Derfor er det viktig for oss å fortsette å markere denne dagen i år, og i årene som kommer.

– Jeg kan love dere at støttegruppa vil være her for dere så lenge dere har behov for oss, fortsatte Røyneland.

– Tusen takk for at dere er sammen med oss her i dag, for å minnes våre kjære, de vi mista, sa Røyneland.

- Må vise samholdet, støtten og rausheten

AUF-leder Mani Hussaini sier kampen må fortsette mot hat og ekstreme krefter. – Det var det som drepte den dagen, sier han.

– Kjære AUF-ere, nye og gamle. Det er utrolig fint å se dere her i dag. Det er fortsatt helt utrolig at dette ramma oss. At det var vi som skulle bli ofre for det største terrorangrepet i norsk historie. For det var det vi var. Og vi må ikke glemme at det fortsatt er mange som har det vondt, sa Hussaini i sin tale på scenen på Utøya, foran gressbakken der AUF-ere har sittet så mange ganger før. Denne gangen for å minnes det grusomme som skjedde for fem år siden.

– Vi må se hverandre, støtte hverandre. Vi må vise samholdet, støtten og rausheten også i tida som kommer, sa AUF-lederen.

Samtidig understreket han hvor viktig det er å fortsette kampen mot hat og ekstreme krefter.

– Vi ser at hatet ikke er borte, og at ideen om at alle mennesker ikke er like mye verdt, fortsatt fins, sa han.

- Blir aldri det samme

– Det blir litt lettere for hvert år, men Utøya vil aldri bli det samme igjen, sier tidligere AUF-leder Eskil Pedersen.

– Tiden leger ikke alle sår, men det hjelper litt. Det blir litt lettere for hvert år å være her, sier Pedersen til NTB.

Det har allerede vært en lang dag, etter minnehøytidelighet i regjeringskvartalet og i Oslo domkirke.

- Veldig vond dag

– Det er en veldig vond dag. Jeg merker at klokka er tre, og jeg er utrolig sliten. Man mobiliserer utrolig mye energi på en sånn dag. Man blir påminnet om ting. Man står i regjeringskvartalet og hører 77 navn blir lest opp fra en liste som aldri tar slutt, sier Pedersen.

Men han opplever også gode ting fem år etter terrorangrepene.

– Det å være sammen med veldig mange som bærer på en stor sorg, det er tungt. Samtidig er det godt å være her, å kjenne på fellesskapet med andre som har det på samme måte, sier han.

Dobbeltfølelse

På Utøya kjenner han på den samme dobbeltfølelsen – både fine minner fra mange sommerleire og den tunge sorgen.

– For meg kommer det aldri til å bli det samme å dra til Utøya, det kommer aldri til å bli bare fint. Jeg er ferdig i AUF og kommer aldri til å oppleve det samme som nye AUF-ere gjør. Det er også fint å være her, men det blir aldri helt det samme.

Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, statsministerens ektemann Sindre Finnes, partileder Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Mani Hussaini, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og leder for støttegruppen etter 22. juli Lisbeth Kristine Røyneland deltar på minnemarkeringen på Utøya fredag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix