Sørtrønderen Guri Melby er sentralstyremedlem i Venstre og gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Oslo.

- Sjansen for at dette ender i et kabinettsspørsmål vurderer jeg som ganske stor. Jeg tror sjansen for at regjeringen nå skal komme til enighet med Venstre og KrF er minimal, og da er kabinettspørsmål eneste mulighet.

- KrF vil nok bryte

- Jeg regner med at KrF i dag vil gjøre det samme som oss og bryte med regjeringen. Mange på grasrota til KrF har vært skeptisk til samarbeid med Frp, og vil finne det vanskelig å gå videre med forhandlinger uten Venstre, tror Melby.

Hun har liten tro på at regjeringen nå vil komme opp med nye tilbud Venstre vil godta.

- Det er vanskelig å si om regjeringen i så fall vil komme med nye tilbud vi kan gå med på, men jeg har liten tro på det. Det har i de siste rundene kommet lite nytt, det har nærmest vært museskritt, og til og med noen skritt tilbake, så sjansen for nye tilbud vi kan godta er dessverre liten - selv om vi selvsagt håper på det. Jeg vil heller ikke tro at Venstre vil stemme subsidiært for regjeringens budsjettforlag, i og med at vi allerede har tatt et brudd, sier Melby.

-Kalkulert risiko

- Tror du Frp setter hardt mot hardt fordi det for dem også kan være ønskelig å drive valgkamp utenfor regjering?

- Tanken har slått meg, men dette er todelt. Enkelte i partiet vil nok sitte hele perioden for å vise at de kan styre landet, og det vil tross alt være vanskelig å distansere seg veldig til regjeringen de har vært en del av. Men kanskje har det vært en kalkulert risiko, der de har sett et brudd som et mulig utfall, som i så fall ikke vil være noen krise for dem. På en måte har jeg likevel forståelse for at Frp ønsker å være tydelig på hva som er viktig for dem, det samme ønsker jo Venstre, sier Melby og legger til:

- Det forundrer meg at Erna har tillatt Frps ultimatum på bilpakken, men det er mulig at hun her ikke hadde noe annet valg.

I dag møtes Venstres gruppe på Stortinget klokken 14 for å diskutere veien videre. Da vil det være klart hva KrF har bestemt seg for.

- Håper KrF bryter

Jon Gunnes, som er landsstyremedlem i Venstre og kommunalråd for partiet i Trondheim, håper KrF beslutter på dagens møte å bryte budsjettforhandlingene, slik Venstre allerede har gjort.

- Jeg håper og tror at også KrF gjør det samme. Vi må stå sammen og si klart fra at dette budsjettet ikke holder mål med tanke på å oppnå de forpliktelsene om reduksjon i CO2-utslippene som ligger i Parisavtalen. Når vi har sagt ja til den avtalen, så må regjeringen følge opp. Den har ikke levert på CO2-utslipp, og det må vi få på plass, sier Gunnes.

Kan bli regjeringskrise

Gunnes ser det som meget sannsynlig at sammenbruddet i budsjettforhandlingene også kan ende med regjeringskrise. Han advarer Venstre mot å redde regjeringen i Stortinget, dersom det stilles kabinettspørsmål rundt budsjettet.

- Jeg ser at Trine Skei Grande håper på å bli invitert til nye forhandlinger, men jeg kan ikke skjønne at det kan skje uten at Venstre får gjennom sine krav om tiltak som reduserer klimautslippene. Skal vi komme tilbake til forhandlingsbordet nå så må vi få dette plass. Det blir jo en merkelig situasjon om vi igjen skal forhandle, uten klare garantier for at vi får dette på plass, sier Gunnes og legger til:

- Det er sannsynlig at regjeringen stiller kabinettspørsmål på denne saken, men uten at Venstre får åpnet bilpakken og at budsjettet sørger for reduserte klimautslipp kan ikke Venstre være med på å sikre at denne regjeringen fortsetter, sier Gunnes.

Venstre-topp Jon Gunnes advarer mot å redde regjeringen i Stortinget dersom det stilles kabinettspørsmål rundt budsjettet. Foto: Morten Antonsen