Men statsminister Erna Solberg avviser problemstillingen. Nå ber hun støttepartiene måle hennes nye statsråder på hva de gjør.

- Regjeringen styrer på bakgrunn av Sundvollen-erklærinngen og Samarbeidsavatlen. Denne regjeringen flytter seg ikke på bakgrunn av statsrådskifter, sier Solberg.

Hun har likevel forsikret seg om at de nye Frp-statsrådene er innforstått med at "regjeringen styrer på bakgrunn av at klimaendringer er menneskeskapt.

Første finmarking

Som venter forlater Frp'erne Tord Lien og Anders Anundsen regjeringen. Det gjør også Elisabeth Vik Aspaker (H). Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark blir ny EU-minister.

Ny olje- og energiminister er Os-ordføreren Terje Søviknes (Frp), mens Per Willy Amundsen (Frp) tar over i Justisdepartementet.

Frank Bakke-Jensen (H) fra Finnmark blir den nye EU- og EØS-ministeren.

Amundsen: Statsråd for alle

Nyutnevnt justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen erkjenner at at han har en kontroversiell bakgrunn.

Nå ber han om å bli vurdert ut ifra jobben han gjør som statsråd og ikke på bakgrunn av sine tidligere uttalelser i opposisjon.

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB.

Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg. Nå håper jeg at folk vil dømme meg for hva jeg gjør som statsråd, ikke for hva jeg har uttalt for flere år siden, sier han.

Amundsen håper på et godt samarbeid med KrF og Venstre og sier han akter å videreføre politikken som forgjengeren Anders Anundsen har stått for.

- Drømmen om firepartiregjering svekkes

Venstres leder Trine Skei Grande fastslår at statsminister Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er i ferd med å svinne hen etter dagens endringer.

– Med dette tar regjeringen et godt steg bort til høyre for oss, og vi får to statsråder som begge er klimafornektere med en retorikk som ikke akkurat er inkluderende, sier Grande.

KrFs Knut Arild Hareide er likevel villig til å gi Amundsen en liten sjansen:

– Endringene oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, men alle nye statsråder fortjener en sjanse. De må vurderes ut ifra den politikken de leverer, sa Hareide i Stortingets vandrehall.

Vise de frem på slottsplassen

Høyres Frank Bakke-Jensen har vært på Stortinget siden 2009. Før det var han ordfører hjemme Båtsfjord.

Frem til nå har han vært Høyres fiskeripolitiske talsmann i Næringskomiteen på Stortinget.

Nå i ettermiddag kom statsministeren ut på på Slottsplassen med sine nyutnevnte statsråder.

- Vi har skiftet ut tre statsråder i statsråd i dag, sa Solberg kom ut på Slottsplassen med sine tre nye statsrådene til en kort fotoseanse.

Regjeringssjefen var flankert av Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes, som nå alle skal inn i regjeringen.

Solberg vil redegjøre for rokeringene på en pressekonferanse i statsministerboligen senere tirsdag ettermiddag.

De sedvanlige nøkkeloverrekkelsene følger deretter.

Les også: Valgforskere: Overraskende og oppsiktsvekkende

Lien takket kona og dro på pub

Adresseavisen fikk søndag bekreftet at Tord Lien går av som olje- og energiminister.

Etter at formalitetenme var unnagjort i statsråd sendte Lien ut følgende melding:

"En særs tålmodig kone har gjort det mulig for meg å være rikspolitiker i 11,5 år, de siste 3,5 som statsråd i OED. For en fantastisk reise og et stort privilegium det har vært. Men nå har jeg blitt hjemkalt. Takk for samarbeidet! Når jeg varslet Siv i september, lovte jeg å gå ned med flagget til topps. Det har jeg forsøkt å gjøre også" skrev Lien - og inviterte til "en siste runde" på Frps hovedvannhull i hovedstanden.

Terje Søviknes (Frp) er nå landets nye olje- og energiminister.

Les også: Oljenæringen i vest positive til Søviknes

Statsminister Erna Solberg med nyutnevnte statsråder på Slottsplassen etter statsråd på Slottet tirsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien ankommer statsråd på Slottet tirsdag. Foto: NTB scanpix
Frank Bakke-Jensen (H). Foto: NTB scanpix