6,3 prosent er et samlet tall for elever som i en eller annen kombinasjon er mobbet av medelever, voksne på skolen eller digitalt av medelever.

Mobbes av medelever

Om man bare regner med dem som mobbes av medelevene er andelen 4,6 prosent. Her svarer i overkant av 40 prosent at ingen voksne visste om mobbingen. 16 prosent svarer at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe.

Når det gjelder type mobbing, svarer nesten 70 prosent av elevene som blir mobbet ofte, at de blir kalt stygge ting og ertet på en sårende måte. 46 prosent blir holdt utenfor og baksnakket, mens 23 prosent opplever fysisk mobbing.

1,9 prosent av elevene raooprterer at de opplever digital mobbing. Spørsmålet er nytt av året.

– Det er alvorlig. Elever skal bli tatt på alvor når de sier fra om mobbing. De som jobber i skolen må ha kunnskap om hvordan man avdekker og stopper mobbing, og følger opp elevene og miljøet. Vi har flere tilbud til skolene for å styrke denne viktige kompetansen, sier direktør i Utdanningsdirektoratet Hege Nilssen.

Mobbes av lærer

1,8 prosent svarer at de blir mobbet av voksne på skolen to til tre ganger i måneden eller oftere.

- Alle barn skal ha det trygt og godt på skolen og i barnehagen. Skolen skal forebygge, avdekke og håndtere mobbesaker. Vi trenger mer handling og mindre byråkrati, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Regjeringen satser på økt kompetanse hos de voksne i skolen for å redusere mobbing. I pressemeldingen peker Kunnskapsdepartementet på at peker på at det er tydelige voksenpersoner som trengs. At man må gripe inn i situasjonen og jobbe systematisk og langsiktig for å oppnå resultater.

Derfor vil regjeringen bruke 10 millioner mer på arbeidet i år enn i fjor, noe som utgjør 40 millioner kroner på kompetanseheving. Den samlede innsatsen mot mobbing er 75 millioner kroner i 2017.