Hjelpekorpset i Sør-Trøndelag var ute på 33 oppdrag i løpet av påsken, mens Røde Kors i Nord-Trøndelag måtte hanskes med tolv oppdrag.

- Vi endte med totalt 30 henteoppdrag og tre leteaksjoner, sier Tor Rambraut, som mandag hvilte ut etter en ganske travel påske.

Sør-Trøndelag Røde Kors måtte i år ut på flere oppdrag enn i fjor. Én hendelse skjedde i en alpinbakke, mens resten skjedde ute i terrenget.

- Det skyldes nok rett og slett at folk har oppsøkt snøen, og det har vært veldig mye folk på fjellet. Det har vært lite snø i lavlandet, mens i Oppdal, Røros og på Nerskogen har det vært en kjempeutfart, sier Rambraut.

Søndag fikk seks personer hjelp av Røde Kors etter å ha skadet seg i fjellet i Sør-Trøndelag.

Bruddskader

Han sier at de har hatt mellom 55 og 60 frivillige på vakt mer eller mindre kontinuerlig gjennom påsken. Rambraut selv er inne i sitt 29. år som frivillig i Røde Kors, og omtaler det som en livsstil.

Han sier at fem-seks av oppdragene skyldes sykdom, mens resten har vært benbrudd og andre hendelser.

Den siste leteaksjonen skjedde søndag kveld da en skiløper i 20-årene ble meldt savnet etter å lagt ut på treningstur fra Jøldalshytta i Trollheimen. Mannen ble funnet etter at han hadde tatt seg inn i en hytte nordvest for Gjevilvatnet.

- Han ble funnet i god behold. Han var kald og sulten, og hadde rett og slett gått seg tom, sier Rambraut, som opplever at folk stort sett er godt forberedt når de er på tur.

- Folk er kjempeflinke til å ta vare på seg selv, og flinke til å bruke sikkerhetsutstyr. De hendelsene vi har hatt skyldes rett og slett at folk har vært uheldige, sier han.

2. påskedag var rolig, med bare ett henteoppdrag i Oppdal. Rambraut har inntrykk av at mange dro hjem fra påskeferie allerede på søndag.

- De ønsker nok delvis å unngå kø, og samtidig synes vel folk det er greit å komme hjem og senke skuldrene før de begynner på jobb, sier han.

Se lesernes bilder fra årets påske her.

Økt hittil i år

Kristoffer Nicolaysen ved infosentralen til Nord-Trøndelag Røde Kors sier at de har hatt tolv oppdrag i påsken. De har vært likt fordelt mellom henteoppdrag og behandling av folk ute i felt, opplyser han.

- Det skyldes hovedsakelig brudd og forstuinger eller sår og kutt, sier Nicolaysen, som forteller at antall hendelser har vært omtrent på samme nivå som i fjor.

Til sammen i årets første fire måneder har antall hendelser i Nord-Trøndelag derimot vært 60 prosent høyere enn i fjor.

- Vi har ikke noe godt svar på hvorfor det har økt. Det kan være bare tilfeldigheter, sier han.

I likhet med Rambraut sier Nicolaysen at folk er godt forberedt når de er på tur, og sier at hendelsene skyldes hendelige uhell.

Røde Kors i Nord-Trøndelag har hatt rundt 25 personer på vakt hver dag gjennom påsken, og i tillegg har rundt 60 personer sittet klare i såkalt forsterket beredskap.

Nicolaysen sier at de forskjellige lokallagene i tillegg har gjennomført en lang rekke aktiviteter, med blant annet åpne hytter og andre arrangementer.

Ole Gladsø, leder i landsrådet i Norges Røde Kors, sier til NTB at det på landsbasis har vært en travlere påske enn i siste årene.

Søndag kveld hadde Røde Kors vært ute på til sammen 217 oppdrag gjennom påsken, mens Norsk Folkehjelp hadde registrert 46 oppdrag.

«Fullt hus» på Gjevilvasshytta

Ved Gjevilvasshytta forteller vertinne Randi Horghagen om en fin høytid.

- 359 personer har overnattet her fra fredag før påske til og med mandag. Det er over dobbelt så mange som det vi hadde booket på forhånd. Vi er veldig fornøyde, sier Horghagen.

Gjevilvasshytta i Oppdal er innfallsporten til Trollheimen. Også ved Jøldalshytta i Rennebu kommune i den nordlige delen av Trollheimen forteller vert Karl Olav Mærk om flotte forhold:

- Det har vært en fantastisk påske, særlig nå på slutten, sier Mærk.